9 Sjewat 5783 | 31 januari 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Goede gedachte is als een goede daad
Publicatiedatum: dinsdag 25 februari 2014 Auteur: Redactie | 1.353 keer gelezen
Redactie, Talmoed Tora, Ahavat Israel [naaste liefde], Moessar [ethiek], Mitswes [geboden] doen »
©Vyacheslav Mishchenko

Er bestaat een principe waarin Hasjem “goede gedachten als goede daden” beschouwt. Dit concept komt uit Malachi 3:16 waarin staat dat toen de godvrezende mensen met elkaar spraken, dat Hasjem dat niet alleen hoorde, maar ook verhoorde. Ook wordt er gesproken over een gedenkboek [Sefer Zichron] dat voor Zijn aangezicht ligt. In dat boek staan niet alleen de mensen in geschreven die ontzag voor Hasjem hebben, maar dat zij ook over Zijn Naam nadenken.

'Az nidberoe jir'ej Hasjem... en degene die ontzag voor Hasjem hadden, spraken.” De Gemara legt uit dat hier het woordje diboer betrekking heeft op 'aangenaam'. Zoals er staat geschreven in Tehilliem 47:4 dat Hasjem de volkeren die ons hebben vernederd, hen onder onze voeten zal plaatsen. Rasji legt uit dat het woord jadber in Tehilliem en nidberoe in Malachi beide van de sjoresj [wortel] van ledaber, spreken komt. Omdat jadber in deze context vernederen betekent, ligt het voor de hand dat nidberoe betrekking heeft op nederig en plezierig spreken.

En dan nog wat. De Gemara vraagt zich ook af “Wat mensen die over Zijn Naam nadenken” betekent. Wanneer iemand overweegt een bepaalde mitswe te doen en werd onvermijdelijk verhinderd het uit te voeren, dan is het alsof je het toch hebt gedaan [Kiddushin 40a; Shabbos 63a].

Dus, wanneer wij onderling op een nederige wijze met plezier over Hasjem spreken en wij met ontzag over Zijn Naam nadenken, dan gelden alle onze voorgenomen mitswes die zonder ons schuld in het water vallen, als gedane mitswes.

Bron: Limud Yomi Kleinman Editie deel I


©Jodendom-online 2014

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.