16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De G'ddelijke kracht van spraak
Publicatiedatum: woensdag 13 januari 2016 Auteur: Redactie | 1.243 keer gelezen
Redactie, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Moessar [ethiek] »

"Spraak heeft zo'n enorme kracht. Als jij dat zou beseffen, kan je zelfs fluisteren tegen een pistool zodat het niemand neerschiet" - Rabbi Nachman in Likutey Moharan II, 96 -

Toen Hasjem Adam Harisjon creëerde, "blies" Hij het levensziel in hem, die de roeach memalela - de sprekende ziel – heet. Deze levenskracht stelt ons in staat te spreken waardoor wij onze diepste gedachten en gevoelens met Hasjem - maar ook met onze naasten - kunnen delen.

De Zohar legt uit toen Hasjem in Adam Harisjon blies, blies Hij een deel van Hemzelf in Adam. Sefer Hakanah stelt dat de adem die Hasjem in ons plaatst, is hetgeen wij van gebruik maken wanneer wij een woord uitspreken.

Aangezien Hasjem door middel van de Tien Uitspraken in Bereesjiet/Gen. de wereld en alles erop, erin en eromheen heeft geschapen, geeft dit de G'ddelijke kracht van spraak weer.
Alles is geschapen door middel van spraak [Tien Uitspraken: “En G'd zei: ‘Laat er licht zijn', en er was licht." enz]. Spraak is namelijk met dat G'ddelijkheid doordrongen.

Zoals Hasjem de universums en werelden met spraak kan creëren, kunnen wij door Zijn adem die in ons zit ook creëren.
Wij kunnen - net als je met een mes een stuk brood kan snijden om iemand te voeden of iemand ermee te doden - zelf beslissen of je iets goeds of iets slechts creëert.
Ook al hoort iemand jou niet "goede morgen" zeggen omdat hij met iets anders bezig is, creëer je met deze twee luttele woordjes toch wel twee goede engelen die jou zullen verdedigen tijdens jouw rechtszitting over dit leven in de Hemelse Rechtbank. Maar als je iets negatiefs zegt, bijvoorbeeld een roddel, een irritatie, zal je met ieder woordje een slechte engel creëren. Deze zullen zij tijdens jouw zitting jou aanklagen [Rav Avraham Azulai, Chesed L'Avraham 2:68].
Ieder woordje die je uit, zij het goed, zij het negatief, heeft eeuwigheidswaarde! Zo ook ieder bemoedigend, vriendelijk woord of een woord Tora en tefillah. 

Voor ieder woordje zullen wij op worden afgerekend [Satan en het Hemelse rechtbank] ...

Bron: Postive word power van R'Nosson Scherman en R'Meir Zlotowitz

©Jodendom-online 2016

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.