1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Lasjon hara en animalistische passies
Publicatiedatum: zondag 24 januari 2016 Auteur: Redactie | 1.208 keer gelezen
Redactie, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Moessar [ethiek], Leer van Rabbi Nachman »

Wanneer je lasjon hara – roddel – spreekt en denigrerend over ander mensen praat, ontketen je krachten van fantasie en illusie. Ook zullen jouw spirituele bewustzijn en begrip jou verlaten waardoor jouw liefde voor Hasjem zal afnemen. Hierdoor daal je naar het niveau van animalistische passie en verlangen.

De bron van deze passies en verlangen zit in de bekwaamheid of geestvermogen van de verbeelding. Het geestesvermogen van de verbeelding is een onderdeel van het animalistische natuur. Vandaar dat je een duidelijk verschil ziet tussen de perceptie van roddel binnen het Jodendom en de niet-Joodse wereld ziet. De niet-Joodse wereld zien niets verkeerds in roddel en verbeelden zich dat roddelen zelfs goed voor je kan zijn. Verbeelding wordt door leugen en motse sjem ra – laster – gevoed. De bekwaamheid van de verbeelding staat haaks tegenover de bekwaamheid van herinnering. Deze bekwaamheid zorgt ervoor dat we onze ware situatie voor ogen en onze eeuwige lotsbestemming in de frontlinie van onze geest houden.

Een ieder die spraak misbruikt valt in vergeetachtigheid, wat de dood van het hart is. Hun harten gaan in hen dood en zij herinneren niet meer dat het ware doel van hun leven is in deze wereld de toekomstige wereld is. Zulke mensen worden zelfs in dit leven als dood beschouwd, omdat zij geen idee hebben wat hun werkelijke doel en bedoeling van het leven is. Zij hebben hun doel gemist.

Bron: The Essentials van Rabbi Nachman, Likutey Moharan I, 54

©Jodendom-online 2016

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.