21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Big Brother in Pirke Avot
Publicatiedatum: woensdag 08 juni 2016 Auteur: Redactie | 2.366 keer gelezen
Redactie, Mosjiach [Messias], Wetenschap, Leer van de Chofets Chaim »

Tachtig jaar geleden – toen de smartphones, computers, multimedia en dergelijke nog niet waren uitgevonden – legt de Chofets Chaim uit dat de reden achter de explosie van de technische vooruitgang te vinden is in Pirke Avot. In Prike Avot staat dat we ons goed moeten bezinnen alvorens we een zonde begaan door ons te realiseren Wie boven ons is. Namelijk een oog dat alles ziet, een oor dat alles hoort en dat al onze daden worden vastgelegd in een boek. Toen deze Mishnah werd vastgelegd, was er nog jirat Sjamajiem – ontzag voor Hasjem. Er was geen meer aanmoediging nodig om meer jirat – ontzag - te krijgen.

Daarbij waren de generaties vóór ons op een veel hoger spiritueel niveau: zij hadden niets nodig om een voorstelling; een begrip te hebben wat er bedoeld zou worden met een oog dat alles ziet, een oor dat alles hoort en dat al onze daden worden vastgelegd in een boek. Zij wisten dat Hasjem alles ziet, hoort en alles vastlegt. Tegenwoordig geloven en snappen mensen dat niet.

Echter hoe dichter we bij de einde der tijden komen, hoe zwakker onze geloof en onze jirat Sjamajiem is geworden. Ons begrip, ons besef in jirat Sjamajiem zwakt steeds verder af. Dus werd er een recorder uitgevonden, een telefoon, een videocamera, enzovoorts. Deze uitvindingen laten zien dat iemands woorden letterlijk opgenomen kunnen worden en de opnamen voor jaren bewaard kunnen worden om vervolgens afgespeeld te kunnen worden. Zelfs iedere beweging en actie kan worden opgenomen en weer afgespeeld worden. De bedoeling van deze uitvindingen is dus om onze jirat Sjamajiem te versterken. Het concept ‘Big Brother’ uit Avot werd door de komst van de technologie voor ons zichtbaar. Als wij nietige schepsels al alles van onszelf of van een ander kunnen vastleggen, desalniettemin de Kadosj Baroech Hoe? Met onze huidige technologie begrijpen wij dat het mogelijk is dat een oog alles ziet, een oor alles hoort en dat alle daden van ons kunnen worden vastgelegd. Deze geheugensteuntjes waren in de vroegere tijden niet nodig, omdat de Midrash zelf alleen al de nodige impact gaf. Technologie bestaat dus zodat we verbanden kunnen leggen met G'ddelijke begrippen.

Terug naar Jesjajahoe 40:5: "En de heerlijkheid van de G'd zal worden onthuld, en al het vlees zullen samen zien dat de mond van Hasjem heeft gesproken". Door inzicht van de Chofets Chaim is het wel duidelijk de mogelijkheid hoe al het vlees zullen zien in deze tijd tot werkelijkheid kan komen.

Zo zullen we niet alleen het G’ddelijk concept [Zijn heerlijkheid] met spirituele ogen zien, maar ook met onze fysieke ogen. Hierin ligt het verband tussen de ontwikkeling in de wetenschap: “en de bronnen van de wijsheid worden van onderen geopend, en de wereld zal worden gecorrigeerd als een voorbereidingdie als voorbereiding voor "verheffing in het zevende [millennium]" dient [zie eerder genoemde commentaar Zohar]. Ons gebruik van wereldse kennis in dienst van Hasjem [als een voorbereiding], voor Zijn Tora, geeft ons een voorproefje werkelijk begrip te krijgen van G’d [verheffing in het zevende; millennium]. Een voorbeeld zijn sjioeriem die online te volgen zijn. Door middel van het gebruik van seculiere uitvindingen, moeten deze gebruikt worden om de innerlijke dimensie van de Tora te verspreiden, waardoor "de wereld zal worden gevuld met kennis van G’d …". Dit zonder enige begrenzing, want Internet is wereldwijd. En daarbij zal zo "al het vlees zien ..." - de sjioeriem die met fysieke ogen worden gezien en met fysieke oren worden gehoord.

Echter wij focussen ons als de huidige generatie helaas op het aardse waardoor onze door G’d verkregen kennis van technologie en wetenschap niet ten dienste staat van avodat Hasjemdienst van Hasjem.

Pagina index:
Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.