9 Sjewat 5783 | 31 januari 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Geachte (trouwe) bezoeker van Jodendom-online
Publicatiedatum: maandag 08 augustus 2016 Auteur: Opperrabbijn B. Jacobs | 1.666 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Tefillot en Broches [Gebeden en Zegeningen], Sjabbat, Tsedaka [geven aan een goed doel] »

Ergens in Israel
Fotocredits: https://www.facebook.com/amir.yarchi

Geachte (trouwe) bezoeker van Jodendom-online,

Vergeeft u mij dat ik trouw tussen haakjes heb gezet. Het was zeker niet de bedoeling om onvriendelijk te zijn en uw trouw in twijfel te trekken. Maar hopelijk zijn er onder u die voor het eerst deze website bekijken en dus echt nog niet trouw genoemd kunnen worden. Hoewel? Het ligt er maar net aan hoe ik trouw vertaal!

Regelmatig geef ik lezingen en bemerkt hoe misverstanden ontstaan door foutieve vertalingen:
Sabbat is een rustdag.
Tefilla is gebed.
Tsedaka is liefdadigheid.

De sabbat is geen dag van uitrusten en fysieke ontspanning. Het is een dag waarin we afstand nemen van materiële beslommeringen, onszelf wijden aan de Eeuwige. Dat geeft een zekere spirituele rust, maar ik ben vaak aan het eind van de sabbat lichamelijk bekaf!

Bidden betekent vragen. Vragen aan onze G’d voor gezondheid en voorspoed. Maar het Hebreeuwse woord dat voor bidden wordt gebruikt, heeft als letterlijke vertaling: jezelf verbinden. Verbinden met de Eeuwige. En als wij het woord

liefdadigheid vertalen van het Nederlands naar het Hebreeuws, komen wij niet bij het Hebreeuwse woord tsedaka, want tsedaka betekent letterlijk vertaald: gerechtigheid. Het financieel steunen van de armen is niet lief van ons, maar de arme man of vrouw heeft het recht om geholpen te worden, omdat ik de plicht heb om het vermogen dat G’d mij in beheer heeft gegeven op de juiste wijze te besteden.

Heb de Eeuwige uw G’d lief met geheel uw hart, geheel uw ziel en geheel uw vermogen (Deut. 6:5).

Het lijkt een onhaalbaar gebod, bijna niet menselijk. Maar als wij mensen aan Hem trouw zijn, dan impliceert dat, dat we ervan doordrongen zijn dat mijn hart, mijn ziel en ook mijn vermogen in feite uitsluitend aan de Eeuwige toebehoren!

En dus trouwe bezoeker van Jodendom-online, laat ik de haakjes aan weerszijden van trouw gewoon weg! Want de echte trouw is niet gekoppeld aan u of aan mij, maar uitsluitend aan Hem, de Eigenaar van ieder en alles. En dus behoort Israël, het Heilige Land, ook aan Hem of aan degene die Hij daar wil hebben. En als de Verenigde Naties er anders over denken, dan komt dat omdat trouw voor vele politieke leiders en voor vele landen, een ongekend begrip is!

 

©Opperrabbijn Jacobs 2016

 

 

 

 

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.