21 Ijar 5779 | 26 mei 2019
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wat is ook alweer hasjkove?
Publicatiedatum: zondag 27 augustus 2017 Auteur: de redactie | 550 keer gelezen
Eloel, Tammoez-Av-Eloel, Redactie, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Leer van de Chofets Chaim, Hasjkove volgens de RaMCHaL »

Hasjkove is de blauwdruk van Hasjem’s Plan. We geven het voorbeeld van een Architect [Hasjem] die een raam wilt maken. De tekening [blauwdruk] van het raam is hasjkove, het raam zelf is Kabbalah [diepere betekenis van de Tora; de Zohar] en de scharnier of werking van de raam is moessar [ethiek; gedragsregels]. Hasjkove is dus de beschrijving, of beter gezegd, de leer van Hasjem’s plannen en methoden van de besturing van die wereld die opgesteld zijn om de volledige schepping tot een staat van volledigheid en perfectie te brengen.

Hasjkove in het kort

Wij zijn hier op deze wereld om onze plek in de Toekomstige Wereld te verdienen. Het doel is om in deze wereld Hasjem’s aanwezigheid – dat door de beperktheid van deze schepping hester [verborgen] is – zoveel mogelijk te onthullen. Dit doen Joden door middel van het tikkoenproces. De niet-Joden dienen de Joden hierin te assisteren. Hiermee zullen wij allen functioneren als partners van de Allerhoogste.

Het tikkoenproces bestaat uit drie manieren: het doen van mitswot, doet de Jood geen mitswot kan hij tesjoeva doen [tot inkeer komen] en als hij geen mitswot gedaan heeft, noch tesjoeva heeft gedaan, dan zal Hasjem jissoeriem – lijden – sturen zodat de Jood [weliswaar gedwongen] toch zijn taak gedaan heeft.

Hasjem van Zijn kant maakt gebruik van twee gereedschappen waarmee Hij Zijn Plan met de wereld tot uitvoer brengt.

1. Het attribuut van Din – Rechtspraak. Met dit attribuut bestuurt Hij goed en kwaad in de wereld. Wie goed doet krijgt zchoet voor Olam Haba en wie kiest voor het kwaad, haalt minder plezierige zaken op zijn hals.
2. Het attribuut van Hasjem's Absolute goedheid [Chesed; Rachmones] die voorkomt uit Zijn Perfectie en Oppermacht [Soevereiniteit]. Hasjem zal de beria – schepping – perfect maken, ook al verdienen wij het niet. Dit attribuut ligt op een veel dieper niveau.

Pagina index:
Copyright © 2017 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2019 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.