11 Chesjwan 5782 | 16 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Zeven Hemelen [Hoge Werelden], Zeven Lage Werelden [Aardes] en de Zeven Hellen
Publicatiedatum: dinsdag 20 augustus 2019 Auteur: De redactie | 1.562 keer gelezen
Engelen en demonen, Leven, dood en Opstanding der doden , Hasjkove volgens de RaMCHaL »
De Beria, de schepping. kent vier concrete werelden:
  1. Olam Atsiloet is de wereld van de Sefirot. Hiermee communiceert Ejn Sof - Geprezen is Hij – met Zijn Beria en met de Sefirot als tool houdt Hij daarnaast ook de Beria in stand.
  2. Olam Beria is de wereld van de Kochot Nivdaliem. Dat zijn de Serafiem. Zij beïnvloeden de gehele Beria. Zij zijn de opdrachtgevers van de melachiem, engelen.
  3. Olam Jetsirah is de wereld van de melachiem. De melachiem zijn als het ware de “werklui” van de Serafiem [malach, engel, komt van malacha, werk]. Alles wat er om ons heen gebeurd zijn zij - in opdracht van de Kochot - verantwoordelijk voor. Jetsirah is ook de wereld waar Gan Eden zich bevindt en waar Adam Harisjon en Chava [Adam en Eva] voor de chet - zonde - leefden. Na de chet wachten de zielen in Gan Eden op Techiat Hametiem, de Opstanding der Doden. De zielen gaan naar Gan Eden nadat ze eerst gezuiverd zijn in Gehinnom.
  4. Olam Assijah is de enerzijds deze fysieke wereld, maar anderzijds heeft Assijah ook een spirituele zijde. In Assijah kunnen we de Zeven Hemelen [Zeven Hogere Werelden], Zeven Lage Werelden [Aardes] en de Zeven Hellen vinden. Tevens leven in Assijah de lagere rang engelen, de geesten van overledenen die in *kav haqelah [1 Sjmoel/Sam. 25:29] verblijven, maar ook wij, de dieren, de planten, de mineralen zoals wij deze fysieke wereld zoals wij die om ons heen ervaren.

Nogmaals, de gehele schepping bevat al deze vier werelden. Dit artikel bespreekt alleen de de Zeven Hemelen, de Zeven Lagere Werelden en de Zeven Hellen in Olam Assijah.

*FootnoteKaf haqelah is de ziel als het ware staatsloos. Kaf haqelah [wat beschreven wordt in 1 Sjmoel/Sam. 25:29 is bedoeld voor mensen die te slecht zijn om überhaupt de Gehinnom [hel] in te mogen.  
Tijdens de kaf haqelah wordt je non-stop achtervolgd door vernietigende engelen en demonen die de persoon zelf door zijn of haar zonden hebt gecreëerd. Zij pijnigen hem en zitten altijd 'in yourface' voor de periode totdat als zijn klipot, de materie van deze wereld, van zijn ziel af is gevallen.  De angst die de ziel ondergaat tijdens kaf haqelah, veroorzaakt door deze vernietigende krachten, is veel erger dan een lichamelijke pijn.
Na kaf haqelah zijn we er nog niet. Wanneer je de zchoet eindelijk zou hebben om uit die kaf haqelah te komen, dan moet de persoon nog voor maximaal 12 maanden het Gehinnom in, een zuiveringsplaats met zeven niveaus. Bij bepaalde zonden kun je in het zevende en diepste niveau van de hel komen en daar zal - chas wesjalom - de zondaar nooit meer uitkomen.
"Kaf haqelah betekent dat de ziel zich nergens kan verschuilen voor zijn misdaden, want deze daden zijn namelijk getransformeerd in vernietigende engelen die hem constant achtervolgen. De ziel kan geen plek vinden om zich te verschuilen - van de ene einde van de wereld naar de andere - want in de wereld van de zielen is alles anders dan in deze wereld..." In deze wereld kan je wanneer je je schaamt voor je daden, vluchten naar een plaats "waar niemand hem kent, of naar een andere stad of een ander land. Maar in de wereld van de Waarheid, waar alles ronduit zichtbaar is, waar geen plek is waar G'd niet wordt gevoeld, vindt de ziel geen plaats om in zijn schaamte te verschuilen" [Rabbi Nosson Zwi Finkel, de Alter van Slobodka 1849-1927, leider van de Moessarbeweging].
Hoe gaat dat in zijn werk? Je komt te overlijden en je ziel wordt als in een kantelpunt in een eeuwigdurende baan geschoten dat over de hele wereld gaat, zonder ooit omhoog te stijgen om het felbegeerde hemelse paradijs of zelfs de Gehinnom te bereiken.
Kaf Haqelah kan voor een onbepaalde tijd zijn. 


Pagina index:
Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.