15 Niesan 5784 | 23 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Waarom is alles wit in sjoel op Rosj Hasjana en Jom Kippoer?
Publicatiedatum: donderdag 26 september 2019 Auteur: Opperrabbijn Evers | 1.432 keer gelezen
Rosj Hasjana, Jom Kippoer, Opperrabbijn R. Evers »
Fotocredits©Chabad.org

Er worden verschillende redenen gegeven voor de witte entourage en de witte kleding die sommige mensen dragen gedurende de Hoge Feestdagen.

Wit wordt gezien als de kleur van de vergeving van zonden. Dit is het hoofdthema van de liturgie van de Hoge Feestdagen en deze gedachte wordt verwoord door de profeet Jesjaja (1:18) “zelfs wanneer jullie zonden zo rood zijn als scharlaken, als sneeuw zo wit zullen ze worden”. Tot zover ter verklaring van het witte parochet (voorhang) voor de Heilige Arke en het witte kleed op de Bima (de voorleestafel).

De witte kleding die sommige mensen dragen gedurende de Jamiem Noraiem, de Hoge Feestdagen symboliseert de kleding van de Engelen. Wij gaan rond als Engelen omdat we deze dagen niet eten en drinken als Engelen en alleen maar met hoge en verheven dingen bezig zijn. We staan eigenlijk de hele dag in de synagoge.

Maar de witte jas, ook wel kittel genoemd, herinnert ons ook aan onze eindigheid hier op aarde en is bedoeld om ons op duidelijk visuele wijze onze bescheiden plaats in deze wereld onder ogen te brengen.

Keer op keer wordt in de liturgie het broze van de mens benadrukt. Leven en dood staan op Rosj Hasjana dicht bij elkaar. Op Rosj Hasjana en Jom kippoer dragen we een ‘kittel’, de witte jas, waarin we uiteindelijk begraven zullen worden. Een tastbaarder symboliek is haast niet denkbaar. De minhag (gewoonte) schrijft voor om op de eerste van de seliechot-dagen een soort bedevaart naar de begraafplaat­sen te ondernemen. “Dat oord”, schrijft Rabbijn De Vries, “predikt ons in alle stilte, statigheid en sterkte onze vergankelijkheid”.

Is het wel verstandig om het denken over het leven na de dood zo te benadruk­ken? Leidt dit niet tot depressie? De dood is onderdeel van het leven; het leven hierna leert ons veel over het leven nu. Verkeerd omgaan met de dood leidt inderdaad tot depressie. Een juist begrip van de dood biedt echter een verfrissende kijk op het leven, biedt zelfs de gemiddelde burger een heel nieuwe kijk op het ware leven en stelt hem in staat zijn eentonige, vlakke bestaan te veranderen.



Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.