3 Tisjri 5783 | 28 september 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Inwijding van een nieuwe Sefer Tora-De Tora rol is weer terug in de synagoge
Publicatiedatum: zondag 03 november 2019 Auteur: Opperrabbijn mr. drs. R Evers | 913 keer gelezen
Opperrabbijn R. Evers, Talmoed Tora, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland »
Fotocredits: Chabad.org

Mijn kinderen hebben mij een Torarol geschonken voor mijn 65e verjaardag. Ik ben hen hiervoor uitermate dankbaar. Tezamen hebben we besloten deze Torarol ter beschikking te stellen aan de Synagoge om daar in het openbaar uit voor te lezen. Waarom is dit zo bijzonder?

Een van mijn leraren, Rav Oscher Weiss uit Bne Berak legt een zeer bekende plaats in de Talmoed (Gemara) uit [B.T. Avoda Zara 18a] die we op Jom Kippoer in de Synagoge lezen:

Rabbi Chananya ben Tradyon bezocht Rabbi Yosi ben Kisma toen hij ziek werd. Rabbi Yosi ben Kisma zei: "Chananya, mijn broer, weet je niet dat deze natie (het Romeinse Rijk) door de Hemel, door G’d gesteund wordt – en het heeft geen zin tegen hun bevelen in te gaan. Ze hebben het huis van G'd vernietigd, Zijn heiligdom (de Tempel in Jeruzalem) in brand gestoken en Zijn Tsadikiem gedood. Zij blijven aan de macht en verboden om Tora te leren. Ik heb over u gehoord dat u Tora blijft ‘lernen’ en openlijk mensen bijeenbrengt om met u te leren. U laat iedereen de Torarol zien waaruit u voorleert!”.

Rabbi Chananya antwoordde met de woorden: "Moge ze genade uit de Hemel hebben." Rabbi Yosi zei hem toen: "Ik heb u een logisch argument gegeven (waarom u een einde zou moeten maken aan uw openbare lessen) en u antwoordt: "Moge ze genade uit de Hemel hebben". Het zal mij verbazen als ze u en uw Sefer Tora niet verbranden op de brandstapel...."

De Talmoed vertelt, dat de Romeinen Rav Chananya ben Tradyon hebben betrapt toen hij in het openbaar Tora voorleerde. Ze namen hem naar buiten, wikkelden het Sefer Tora om zijn lichaam en verbrandden hem op de brandstapel. Ze leggen natte katoenen doeken op zijn hart om de pijn te intensiveren en zijn dood te vertragen.

Zijn studenten zagen wat hij doormaakte en vroegen hem: "Rabbi, wat ziet u? Hij antwoordde: "Ik zie dat het perkament wordt verbrand, maar de letters vliegen weg en blijven."

Wat is de diepere betekenis van deze episode?

Toen de leerlingen hun leraar vroegen: "Wat zie je?" vroegen ze: "Wat zal de toekomst van Klal Yisrael (het joodse volk) zijn? De Romeinen hebben de macht. Ze vermoorden iedereen. Wat gaat er met ons gebeuren? Ze hebben het Bet HaMikdash (de Tempel) in brand gestoken, ze vernietigen alles wat met de Tora te maken heeft. Wat zal de toekomst brengen? Hoe zal Klal Yisrael ooit overleven?".

Rav Chananya ben Tradyon vertelde hen: "Het perkament brandt" - ze kunnen het lichaam van Klal Yisrael proberen uit te roeien, maar "de letters vliegen weg" - de letters van de Tora die verbonden zijn met de zielen van het Joodse volk - die zullen voor altijd blijven.

De vliegende letters zijn een metafoor voor de zielen van het Joodse volk, die een mystieke band onderhouden met de letters van de Tora. De Romeinen kunnen de synagogen en leerhuizen en zelfs het Bet HaMikdash vernietigen. Ze kunnen het "lichaam" vernietigen, maar niet de "ziel".

De ziel van het Joodse volk zal, net als de letters van het Sefer Tora, voor altijd blijven. "....Het zal niet vergeten worden uit de mond van zijn nakomelingen...." (Devarim/Deut. 31:21).

Ik kreeg van mijn kinderen een Sefer Tora uit de Holocaust, uit de stad waar de moeder van mijn vrouw, mijn schoonmoeder z.l. Betty Packter-Gerstner vandaan komt. De Tora is geen jota veranderd. De Tora van onze ouders en voorouders is exact hetzelfde gebleven. Vandaag de dag zien we G’dzijdank dat onze nesjommes, onze geest en onze tradities alles hebben overleefd, dat er hier joods leven is, enthousiast en bruisend.

Iedereen heeft een band met de letters van de Tora. Iedereen is verbonden met het Sefer Tora. En daarom is het alsof het door de hele gemeente geschreven is. Daarom kan iedereen blij zijn en zich vandaag de dag zo opgelucht en gelukkig voelen. Omdat de ziel van elk individu hiermee verbonden is. Am Jisraeel chaj.

Hoeveel families zijn er niet die zwaar gehavend uit de Holocaust zijn teruggekomen? Het doet nog steeds vreselijk pijn. Hoeveel schade heeft de Holocaust niet aangericht? Elk van deze families wordt gesymboliseerd door dit Sefer Tora. Het was kapot, maar er is een toekomst, uiteindelijk wordt het gerestaureerd en wordt veel geheeld.

En nu moeten we ervoor zorgen dat onze traditie wordt verspreid en wordt doorgegeven van generatie op generatie door de Tora voor te lezen, voor te leven en door te geven. Deze Torarol belichaamt alle families hier.

Men heeft geprobeerd het te vernietigen. Het kwam zwaar gehavend de oorlog door. We gingen door zo goed en zo kwaad als het ging. Nu is er weer een vreugdevol en hoopvol joods leven, dat door de Tora en door onze joodse families wordt voortgezet. Od Avinu chaj, Am Jisraeel chaj!!!
Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.