12 Kislew 5783 | 06 december 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het vijfde galoet - de vijfde ballingschap - het galoet van Jisjmael, Iran
Publicatiedatum: maandag 07 juni 2021 Auteur: Opperrabbijn Evers | 1.585 keer gelezen
Maatschappij, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Einde der Tijden »
Zal Iran ook uitvoeren waarmee ze dreigen?

Wij lazen vorige week over de mislukte pogingen om de verovering van het land Israel voor te bereiden. Israel blijft het brandpunt van de haat van onze vijanden, tot op de dag van vandaag.

Tot de tijd van de Masjieach zullen wij vijf Galoejot, vijf ballingschappen doorstaan hebben:
* Het eerste Galoet was het Galoet van Babylonie, dat 70 jaar duurde na de verwoesting van de eerste Tempel (586-516 voor).
* Daarna volgde het Galoet van Medie en Perzie onder koning Achasjwerosj en Haman, tijdens het leven van Mordechai en Ester.
* Het derde Galoet was het Galoet onder de heerschappij van Griekenland en het Hellenisme, waarna het
* vierde Galoet van Edom of Rome begon. We leven nog steeds in de nadagen van dit Romeinse Galoet, dat de hele Westerse wereld omvat. Inmiddels heeft het
*vijfde en laatste Galoet zich reeds aangekondigd. Het Galoet van Jisjmaeel. We leven er dagelijks mee en lijden onder de samenloop van het Westerse en Oosterse antisemitisme.

Iran en vele andere groeperingen roepen voortdurend dat ze het joodse volk of de staat Israel zullen uitroeien. Ik herinner me hoe mijn moeder, dr. Bloeme Emden, vertelde hoe ze in 1943 door de Amsterdamse straten liep op weg naar haar eindexamen (ze was de enige overgebleven kandidate) waar de Nazi’s grote luidsprekers hadden opgehangen zodat iedereen kon meegenieten van Hitlers haatpredikingen. Ze hoorde hem zeggen: “De Joden zijn ons ongeluk. We zullen de Joden uitroeien”. Niet heel lang daarna – na vijftien maal een poging tot onderduiken en vijftien maal verraden te zijn – kwam ze aan in Auschwitz waar ze tenauwernood aan de dood ontsnapte. Helaas is dit voor ons harde realiteit. Wanneer onze aartsvijanden die geen blad voor de mond nemen hiertoe de kans krijgen, zullen ze alle hen ter beschikking staande middelen gebruiken om ons totaal te vernietigen.

Waarom ik dit schrijf? Ik hoop zeer binnenkort naar Israel te vertrekken om alija te maken. Iran wordt door de internationale gemeenschap gecontroleerd op zijn aspiraties om een atoombom te ontwikkelen maar iedereen die de slappe pogingen van het Westen aanschouwt, begrijpt, dat niets tegen de Iraanse agressie bestand is. Inmiddels hebben ze al gedreigd, dat de Joden maar beter hun Europese huizen terug kunnen kopen want Israel zal hen geen veilige thuisbasis meer bieden. Zal de soep niet zo heet gegeten worden als die opgediend wordt? Maakt u geen illusies. Zodra Iran een atoombom heeft wordt die ook ingezet om de Islamitische wereldheerschappij te veroveren. De wereld kijkt ernaar en schudt meewarig zijn hoofd maar onderneemt geen serieuze stappen om deze ongebreidelde haat een halt toe te roepen. Onze gezworen aartsvijanden zullen geen gelegenheid voorbij laten gaan om ons totaal kapot te maken.

En waarom ook niet? Men belooft iedere martelaar een Paradijs met 72 maagden, een hemelse plaats van ongeremd genot. In ieder geval leuker dan hier op aarde. Nog nooit was de haat zo open en nog nooit was het toekomstperspectief zo duidelijk. Net zoals aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was niemand serieus bereid een vinger uit te steken. Moet ik Israel dan maar mijden en mijn oude droom om ooit in Israel de Tora intensief te mogen bestuderen maar laten waaien? Geen haar op mijn hoofd die deze vluchthouding zelfs maar overweegt. Ik ben niet eens bang meer. G’d moge ons beschermen.

Maar wat brengt de toekomst voor Israel?
De internationale gemeenschap vergeet, dat er een gerucht gaat dat ook Israel atoombommen heeft. Elke poging van de wereldgemeenschap om Iran met zijden handschoenen aan te pakken zal op een regelrechte catastrofe uitlopen. Politiek is vooruitdenken. Er bestaat nog steeds de mogelijkheid, dat Israel of terugschiet of preventief hetzelfde middel inzet. Wanneer dit gebeurt zal onze internationale gemeenschap haar krokodillentranen uitbundig laten vloeien en ‘dispropotioneel geweld’ schreeuwen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Jammer. Het had zo veel mooier kunnen zijn.Copyright © 2021 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.