17 Kislew 5784 | 30 november 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Is het de tijd om alijah [als Jood in Israël te wonen] te maken?
Publicatiedatum: maandag 07 juni 2021 Auteur: de redactie | 698 keer gelezen
IDF, Redactie, Mosjiach [Messias], IDF: meest humane leger, Jodendom en de IDF, Einde der Tijden »
Foto credits: Marc Israel Sellem/Jerusalem Post

Zou je als Jood überhaupt moeten overwegen [nu] alijah te maken?

Het antwoord is: absoluut. Alleen je moet niet met gesloten ogen het avontuur aangaan en je ziet wel. Je moet timen en daarom op het goede moment gaan. Dus zodra de Mosjiach komt, dan moet je in ieder geval jezelf hebben voor bereid om te kunnen gaan zodra hij ons opdraagt naar Erets Jisrael te vertrekken. Iedereen moet zodra de Mosjiach komt helemaal klaar staan om te vertrekken. Daarom moet iedereen ook de Mosjiach ieder moment verwachten en ieder moment er naar verlangen verlangen dat hij nu onderweg is om zich aan ons te openbaren.

Dus wat je niet moet doen is zomaar – zonder goed voorbereid te zijn – te gaan. Veel Joden zijn helaas weer terug gekeerd naar land van oorsprong, omdat zij eenvoudigweg niet in staat waren op te starten. Dat kan zijn door slechte voorbereiding of omdat ze niet geroepen zijn.

Geroepen?

Je moet geroepen worden door Hasjem. Dit betekent dat je een plekje kunt vinden in Erets Jisrael om lekker te seattlen. Ook moet je niet afhankelijk zijn van chesed maar zelf in staat zijn jezelf te bedruipen. Als je kinderen hebt, moet je er voor zorgen dat je een goede cheider en jesjive vindt die bij jouw situatie past. Waar je wel voor uit moet kijken, is wanneer een van de kinderen of de kinderen, gepreoccupeerd zijn om het IDF te dienen. Dit kan alleen wanneer je de garantie hebt die de kinderen in staat stelt om fifty fifty te lernen en het IDF te dienen. Erets Jisrael kent programma’s voor charediem die zowel willen lernen als de Staat dienen. Maar houd ondertussen een flinke oog in het zeil en doe dit niet zonder toestemming en begeleiding van je rav.

Dus het hangt van vele factoren af of je vandaag naar Erets Jisrael moet gaan of niet. Zodra je mensen tot last bent, omdat je om nedavot [een gift] moet vragen, dan loont het niet om nu alijah te maken. Maar als je een soort van inkomen hebt, je hebt de kans om in een goede buurt te wonen en je kunt garanderen - zoals de charedi dit doen - dat jouw kinderen in een kosjere omgeving terechtkomen, dan zeker. Waarom zou je het niet overwegen?

Wat betekent dit in praktijk als het bovenstaande nog niet gematerialiseerd kan worden?

Ga in ieder geval – met simcha - nu je papieren in orde maken, zorg ervoor dat je paspoort en andere documenten up to date zijn. Want over het algemeen wachten wij op het moment dat de Kadosj Baroech Hoe ons zal roepen te gaan. Dit zal sneller zijn dan jij nu denkt.

Bron: Rav Miller on Time for Aliyah TAPE 668
Copyright © 2021 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.