11 Niesan 5784 | 19 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Nawoord
Publicatiedatum: donderdag 30 december 2021 Auteur: de redactie | 1.192 keer gelezen
Redactie, Gezondheid, psychologie en sport, Geloof en vertrouwen in Hasjem, Sjabbat, Tesjoeva [Inkeer], Moessar [ethiek], Leer van Rabbi Nachman, Hasjkove volgens de RaMCHaL »

Joodse vorm van Mindfulness is dus het hebben van een ‘peace of mind’ [gemoedsrust]. Het is de gedachten tot rust brengen [jisjoev hada’at]. Hoewel het bijna hetzelfde is als seculiere mindfulness, zit het verschil - zoals eerder uitgebreid besproken- in het wel of niet oordelen van gedachten en gevoelens. Beide vormen van mindfulness observeren, maar wat er met de gedachten en gevoelens gedaan wordt is anders. Seculier is accepterend en Jodendom helpt je werken aan bepaalde gevoelens en gedachten die halachisch niet toegestaan zijn.

Bij het ontwikkelen van jisjoev hada'at streven we er niet naar om, zoals sommige oosterse religies, transcendentie te bereiken. Dat wil zeggen, om onszelf uit welke hachelijke situatie of toestand te verwijderen, waarin we ons ook bevinden. Ons doel is om volledig in te gaan op wat er in ons leven gebeurt en het [welke situatie - heden - dan ook] met volledige aanwezigheid tegemoet te treden. Deze 'avodah', dienstbaarheid, is er een die constante oefening en waakzame aandacht vereist. Dit ten aanzien van mindfulness, waarin we ontdekten dat men staat voor “afstandnemen van angst en problemen.
In het Jodendom is het pad van het bereiken van gemoedsrust niet een vorm een constante beklimming van de ladder om hoger te komen, maar het is net als de melachiem, engelen, van de ladder van Ja'aqov die constant in beweging waren [op en neer, op en neer]. Je moet zowel opstijgen als afdalen, zoals de treden op de verschillende sporten van het leven.

---> Het uiteindelijke doel is niet om een zenit te bereiken, maar om deveikoet [verbinding] en sjeleimoet [heelheid] op ieder niveau te bereiken. ←--
Zoals geschreven staat: "Je zult compleet zijn met Hasjem jouw G'd" [Dwariem/Deut. 18:13].

In de nabije toekomst zal er nog een artikel over jisjoev hada’at verschijnen. Deze zullen in het dossier gezondheid gefiled worden.

Bronnen:
Using Mindfulness for Anxiety: Here’s How van Tanya J. Peterson
The Jewish Approach to Mindfulness Will Blow Your Mind van rabbi dr. Benjamin Epstein PhD
Mindfulness According to Rebbe Nachman 1-9 van Moshe Neveloff
Living in the Presence van rabbi dr. Benjamin Epstein PhD
Mindfulness a Jewish approach van Jonathan Feiner PhD
A Judaic Introduction to Mindfulness: The Value of Being Present van Jonathan Feiner PhD

Pagina index:
Copyright © 2021 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.