12 Niesan 5784 | 20 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Jisjoev hada’at toepassen om meer geduld te krijgen
Publicatiedatum: donderdag 30 december 2021 Auteur: de redactie | 1.192 keer gelezen
Redactie, Gezondheid, psychologie en sport, Geloof en vertrouwen in Hasjem, Sjabbat, Tesjoeva [Inkeer], Moessar [ethiek], Leer van Rabbi Nachman, Hasjkove volgens de RaMCHaL »
Rabbi Nachman leert in Likutei Moharan 24, deel één, dat er een spiritueel licht bestaat. Dit licht is oneindig licht dat boven alle verschillende niveaus van iemands ziel staat. Dit licht is het oneindige licht van Hasjem. We proberen vat op dit licht te krijgen, maar dat lukt ons niet. Het frustrerende is dat je het licht bijna kunt aanraken, maar het glipt dan weg.

Echter door twee dingen te doen, ben je in staat om de juiste kli - vat - van jezelf te bouwen om dit ontzagwekkende licht te bevatten. Dit is het najagen en dan weer wachten [geduld]. Ons verstand probeert altijd hoger te reiken om dit G’ddelijke Licht na te streven en dichter bij het Licht te komen. Er is echter een deel van onze ziel dat ons weerhoudt dit te kunnen nastreven, zodat we niet te hoog reiken en onszelf kunnen beschadigen [!].

Om van jezelf de juiste vaten te bouwen om het spirituele licht en de bijbehorende moois te bevatten die Hasjem ons wil geven, moeten we soms wachten en geduld hebben. Vertragen en het gevoel hebben dat je vastzit, kan vervelend en moeilijk zijn, maar dat hoort bij het proces.

Betreft het Licht, gaan we in jisjoev hada’at toepassen door middel van het innerlijke Licht van de Torah dieper op in.

Betreft wachten en geduld. Rabbi Nachman geeft in het boek Tsaddik dat wanneer iemand wil slapen, maar niet in slaap kan komen, het advies is om zichzelf niet in slaap te dwingen. Als een persoon zichzelf probeert te dwingen in slaap te vallen, zal het tegenovergestelde gebeuren; de obstakels zullen alleen maar groter worden. Dit is met alles zo. Je moet jezelf niet dwingen iets te doen. Hetzelfde advies geldt in avodah Hasjem, dienst van Hasjem, om jezelf niet te veel te forceren. Om jezelf te zuiveren om zo echt in dienst te staan voor Hasjem, is het verboden om mitswot van de ene op de andere dag af te schuiven. Maar toch, soms, als de obstakels te groot zijn en je bent niet in staat om jouw doel te bereiken, dan moet je wachten. Je moet vervolgens niet verward of neerslachtig raken en denken dat je het niet verdiend je doel te halen. Je moet gewoon wachten tot het juiste moment komt. Je moet wel blijven verlangen Zijn Wil te willen vervullen, ondanks de obstakels. Maar je moet niet wanhopen. Maar zodra het wel mogelijk is, moet je de mitswa direct pakken [Tsaddik, instructie 431].
Pagina index:
Copyright © 2021 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.