11 Niesan 5784 | 19 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Muziek als onderdeel van Jisjoev hada’at
Publicatiedatum: donderdag 30 december 2021 Auteur: de redactie | 1.190 keer gelezen
Redactie, Gezondheid, psychologie en sport, Geloof en vertrouwen in Hasjem, Sjabbat, Tesjoeva [Inkeer], Moessar [ethiek], Leer van Rabbi Nachman, Hasjkove volgens de RaMCHaL »
Muziek kan ons losmaken van alle druk en negatieve emoties die we dagelijks ervaren. Tenminste, als het gaat om muziek met goede invloed.

Als je op de goede wijze naar muziek luistert, zelfs [of juist] instrumentaal, kan je een krachtige, diepe verbinding tussen jouw ziel en Hasjem maken. Wat is er zo krachtig aan muziek? Wat is er zo helend aan? Hoe kan het zo zijn dat muziek in staat is de diepste plekken in onze ziel uit te drukken?

Een antwoord hebben we jaren geleden al van een van onze rabbijnen gehoord. Die leerden ons dat na de Torah muziek de hoogste spirituele entiteit is. Muziek is namelijk de taal van de ziel, waardoor de ziel in staat is naar bestemmingen te reizen die ver buiten de werkelijkheid liggen.

Rabbi Nachman leert in het boek Advies [Likutei Eitzot, 8e instructie] dat door het zingen van een lied van heiligheid, een lied dat geloof een verbinding met Hasjem uitdrukt. Hierdoor kan een persoon het aspect van profetie ontvangen. Zo krachtig kunnen zang en muziek zijn. Ook leert rabbi Nachman in hetzelfde hoofdstuk over muziek, dat het goed voor je is om een ​​lied te horen van een zanger of muzikant die zingt of speelt omwille van Hasjem. Door naar dit soort muziek te luisteren, worden jouw slechte waarnemingen en onzuivere gedachten onderdrukt en gezuiverd. Je bent dan in staat afstand te nemen van verdriet. Bovendien worden jouw geest en jouw geheugen beschermd en kunnen ze de hints begrijpen die Hasjem jou elke dag stuurt om dichter bij Hem te komen.

We zien dat echte goede muziek iets heel spiritueels is. Het heeft een sterke invloed op onze ziel. Reb Noson, de belangrijkste talmied, leerling, van rabbi Nachman, gaat in zijn boek, Likutei Halachot, dieper in op de leringen van rabbi Nachman over de transformerende kracht van muziek.

Hij leert dat de belangrijkste manier om twee dingen die ver van elkaar verwijderd zijn [tegenpolen], kunt verbinden door middel van muziek. Doordat jij in deze fysieke wereld in je lichaam begeeft, is het moeilijk om contact te hebben met Hasjem.. Daarom is de belangrijkste manier om je vast te klampen aan Hasjem en je met Hem te verbinden vanuit deze nederige, fysieke wereld, door middel van zang en muziek. Reb Noson zegt dat we dit duidelijk kunnen terugzien wanneer iemand spiritueel naar een zeer lage plaats is gezonken en dat zijn ziel door muziek als het ware opgewekt kan worden en tesjoeva te doen, terug te keren naar Hasjem.

Alle liedjes die we zingen om Hasjem te loven, zij het door middel van de siddoer - het gebedenboek -, zij in onze eigen woorden of door middel van Tehilliem [Psalmen], zijn allemaal een essentiële manier om echt contact met Hasjem te maken.
De Tehilliem van Dawied Hamelech bevat alle tien soorten liederen [Tikkuney Zohar 13; Likutey Moharan Tinyana 92: 1. Asjrei, 2. Beracha, 3. Maskil, 4. Nitsoeach, 5. Sjier, 6. Niggoen, 7. Mizmor, 8. Tefilla, 9. Hoda'ah en 10. Halleloe-ja-h].
Reb Noson leert ook dat de belangrijkste manier om de levensgeest en geest van heiligheid naar beneden te halen, is door te zingen en muziek te maken over ons geloof in Hasjem [Otsar HaYirah, Likutei Halachot, Muziek, instructie 1 en 3].

Zo zijn er zangers die in staat zijn door middel van muziek hun geloof in Hasjem en hun verlangen naar Hasjem te kanaliseren. Ze raken daarmee onze ziel en wekken de kedoesja, heiligheid, op die we allemaal in ons hebben zitten. Wanneer jij in een vervelend moment zit en je kan daardoor minder goed lernen en/of dawnen, zet dan muziek op die je inspireert om dichter tot Hasjem te komen. Het is heel persoonlijk wat welke muziek bij jou werkt dat jou dichter tot Hasjem brengt. Probeer het uit, experimenteer en verban alle muziek dat je juist van Hasjem afhoudt.
Pagina index:
Copyright © 2021 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.