16 Niesan 5784 | 24 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Vijf Paden van Tesjoeva'
Publicatiedatum: zondag 13 september 2009 Auteur: Redactie | 2.546 keer gelezen
Redactie, Tesjoeva [Inkeer] »

De shock van Tesjoeva':

"Mijn vader was een vurige Socialist, haast een communist.  Ik bezocht eens de plaatsen in Spanje waar hij als vrijwilliger bij de Internationale Brigade tijdens de burgeroorlog heeft gevochten. Ik las Lenin nog voordat ik de Bijbel ooit had gelezen.  Het was niet erg modieus toen ik een Orthodoxe Jood werd, noch dat het gemakkelijk was. Ik voelde me net als de hoofdrolspeler in de roman van De Kafka die op een dag wakker werd en ontdekte dat hij een kakkerlak was geworden. Ik heb die Orthodoxe mensen altijd veracht, ik hield echt niet van hen. Ik heb stenen naar hen gegooid.

En dan die ene dag dat ik wakker werd en ontdekte dat hij bij hen hoorde. Dat was een shock. Ik weet niet of ik ooit echt over shock heen ben gekomen..."

-Rabbi Adin Steinsaltz -

De vijf letters van het woord tesjoeva' (Tav-Sjin-Waw-Vet-He) vormen een acroniem van de vijf woorden. Deze woorden omvatten de som van de vijf methoden van avodah hatesjoeva'. Deze vijf methoden vormen vijf paden die samen één veelomvattende pad van fasen van de dienst van G'd (Avodat Hasjem) van de mens vormen. Dit pad wordt niet alleen tijdens berouw bewandeld, maar die kun je dagelijks in je leven toepassen.

  1. Tamiem: Je gaat op een simpele, maar serieuze wijze met de Tora om.
  2. Sjiviti: Ik heb G'd (Havajeh; de Tetragrammaton) voor altijd voor mij gezet, dus G'ds wegen liggen altijd voor mij. Havajeh duidt de creatie van het heelal en schepsels ex nihilio aan. Je hebt dan een constante realisatie van de schepping en dat Hasjem nog steeds op ieder moment schept.
  3. W'ahavta: het liefhebben van jouw naaste als jezelf. Als mensen over jou goed denkt, denkt Hasjem ook goed over jou.
  4. B'chol: Op al jouw wegen zul je Hasjem vinden en je zult Hem kennen. Alles wat je ziet en beleeft, is Hij ook aanwezig. Hierdoor zul je realiseren dat toeval niet bestaat. Hasjem coördineert alles.
  5. Hatsnej'a halechet: Loop op een discrete manier over de wegen van Hasjem. Dat doe je door op een sobere manier te leven, op teruggetrokken manier leven. Onopvallend en vroom (Berachot 17a).

Bronnen:
"Five Methods in Avoda of Teshuva; An explanation by Rabbi Shalom DovBer" van Rabbi Zalman Posner van Chabad.org
Sjioer van Rabbi Spiero d.d. 01-09-09 Amsterdam
"Pebbles of Wisdom" van Rabbi Adin Steinsaltz (zie foto)

©Jodendom-online 2009

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.