1 Ijar 5781 | 13 april 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De vier zonen, vier zegeningen
Publicatiedatum: zondag 21 maart 2010 Auteur: Rabbijn prof. Efraim Sprecher | door Devorah | 1.611 keer gelezen
Pesach »

De vier zonen nemen een belangrijke plaats in de Haggadah. De auteur stelt dat hun vragen en antwoorden beide gebaseerd zijn op Bijbelse teksten. De Tora is realistisch: niet alle kinderen zijn chachamiem.  
Het leven kent een diversiteit aan zonen, van de wijze tot aan de kwaadaardige. En ouders kunnen en zullen geen van hen moeten negeren. Wij moeten naar hun vragen goed luisteren en samen met hen het antwoord moeten zoeken. Ongeacht of het onder druk van provocatie gaat, moeten wij onze relatie met onze kinderen blijven handhaven. Zo lang zij aan de Seder zitten, vragen stellen en gehoor geven aan onze antwoorden en lessen uit de Tora, dan is er hoop en een reden tot optimisme.

Dit verklaart de toch wel ongewoonlijke introductie van de vier zonen in de Haggadah.

Vier keer wordt het woordje 'baroech' herhaald. Dit toont aan dat ieder kind van de vier, goed of slecht, een zegen is. Ieder kind, ongeacht wat zijn houding is, is een potentiële zegen. De 'rasja' van vandaag kan de chachiem van morgen zijn. En de tam van vandaag kan zijn toekomstige leerling zijn.

Deze optimistische benadering kent zijn oorsprong in het verhaal van de geleerden die in B'nei Braq tijdens het Pesachavond bij elkaar kwamen. Zij waren de leidende geleerden van de generatie, uitzonderlijke en geëerde geleerden van Israel. Maar van oorsprong waren zij niet zo. Van Rabbi Eliezer wordt gezegd: "Hij was als een gecementeerde stortbak die geen druppel verloor" (Misjna Avot), (hij) begon zijn studie op de leeftijd van tweeëntwintig. Rabbi Akiva, de toonaangevende geleerde van zijn tijd, was tot zijn veertigste een 'am ha'eretz van het eerste uur. Ook hier wordt ons verteld: "Hij was met betrekking tot de Tora niet alleen een onwetende, maar hij had een bloedhekel aan een Talmied Chacham (Pesachiem 49b)".  Maar Rachel, zijn vrouw, met vrouwelijke intuïtie , zag in hem een grote belofte. Zij herkende zijn kwaliteiten van een geleerde en leider. Zij gaf hem niet op. Zie hoe gelijk ze had! Jaren later, door haar onvermoeibare aanmoediging, kreeg Rabbi Akiva de meest geëerde positie binnen de Joodse gemeenschap. Kunnen we vervolgens de mogelijkheden van mensen meten? Zijn we gerechtvaardigd ons makkelijk te laten ontmoedigen? Natuurlijk niet!

Laten wij ons inzetten voor al onze kinderen, de slimme en de eenvoudige, de vrome en de moeilijkste. Het licht van de Tora verricht wonderen. Ieder kind is een bijzondere zegen. 

© Rabbi prof. Efraim Sprecher 2010

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.