11 Niesan 5783 | 02 april 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De vijf stappen van Chesjbon Nefesj
Publicatiedatum: woensdag 11 augustus 2010 Auteur: Rabbi Mendy Kaminker | Vertaling Devorah | 2.076 keer gelezen
Eloel, Tesjoeva [Inkeer] »
Vanaf Eloel Rosj Chodesj wordt er van ons verwacht dat wij een chesjbon nefesj doen. Dat is een soort boekhouding van de ziel.  Rabbi Yosef Yitzchak Schneersohn, de zesde Lubavitische Rebbe, geeft een relevante parallel ten aan zien van de chesjbon nefesj: een jaarrekening en balans zoals ieder bedrijf dit jaarlijks moet doen. Pas wanneer de eigenaar zijn balans opmaakt, weet hij of zijn bedrijf rendabel en succesvol is geweest het afgelopen jaar.

Hoe pas je een vorm van boekhouding met betrekking tot jouw hart en ziel toe?

Een keer per jaar moeten wij de tijd nemen om onze activiteiten ten aanzien van Hasjem onder de loep te nemen en daar vervolgens een balans op te maken. Hebben wij vooruitgang geboekt in het afgelopen jaar? Hebben wij onze relatie met Hasjem verbeterd? Zijn wij betere mensen, betere Joden geworden?  Om een chesjbon nefesj op te maken, kost tijd, maar de volgende vijf stappen kunnen ons daarmee helpen:

Stap 1: teken twee vierkanten op papier. De eerste noem je "Ik en Hasjem" en de tweede noem je "Ik en Mijn Naasten"

Stap 2: In de "Ik en Hasjem"-vierkant schrijf je de mitswes op die je volgt. Denk aan sjomer Sjabbes, kasjroet, tefillien. Schrijf daarbij de mate jij deze mitswes opvolgt. Schrijf naast iedere mitswe je winst en verlies op van het afgelopen jaar. Let wel, wat voor de één een winst is, kan voor de ander een verlies zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand Ba'al tesjoeve is en sinds dit jaar bijna iedere dag tefillien legt, is dat een winst. Maar wanneer iemand vroom is opgevoed en heeft het afgelopen jaar bijna iedere dag tefillien gelegd, is dat een verlies. 

Stap 3: In de vierkant van "Ik en Mijn Naasten" schrijf je allerlei opmerkelijke relaties op: je kinderen, ouders, vrienden, collegae, kennissen. Schrijf naast ieder persoon of je dichter of verder van deze mensen bent komen te staan. Schrijf desnoods ook de dingen op die beter waren geweest als je die niet gedaan zou hebben. 

Stap 4: de volgende twee stappen draagt de hele chesjbon nefesj. 
Neem de verliezen van het afgelopen jaar en zet deze om in winst. Stel jezelf de vraag hoe je een beter vriend kan zijn, hoe kan je vaker je tefillien leggen? Hoe verbeter ik de sfeer in mijn familie? Hoe kan ik meer tijd aan Torastudie besteden? Kijk gelijk of er meer gebieden op de balans behoren die ook onder de loep genomen moeten worden. Denk aan een nieuwe mitswe of iets dergelijks.  

Stap 5: tot nu toe is alles kwantificeerbaar. Nu gaan we verder kijken naar je individueel gedrag en ga je de patronen analyseren. Je moet dus kijken naar de innerlijke werkingen die de winsten en verliezen veroorzaken. Waarom ben je op dat bepaalde gebied niet goed in? Wat is je kijk op het leven? Hoe belangrijk zijn relaties voor jou? Heb je een diepgewortelde betrokkenheid bij je levensdoel? 

Zodra je jezelf in kaart heb gebracht en weet wie je worden wilt, dan ben je bij de komst van de Feestdagen (Rosj hasjana, Jom Kippoer en Soekkot wesimchat Tora) klaar om de nodige veranderingen en toezeggingen te doen.  Dit zelfonderzoek is de chesjbon nefesj. Dit kost tijd, maar Hasjem zal je hiervoor ruimschoots belonen met een succesvol en gezegend nieuw jaar!

Bron: How To: "Soul Accounting" in 5 Steps van Rabbi Mendy Kaminker
Lees ook: Eloel, Eloel, maand van Tesjoeva' (inkeer) en de De Vijf Paden van Tesjoeva'

©Chabad.org 2010
Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.