4 Tisjri 5783 | 29 september 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Is Aramees onderdeel van het Hebreeuws?
Publicatiedatum: zondag 19 augustus 2012 Auteur: Rabbijn prof. Efraim Sprecher | Vertaling: Devorah | 1.507 keer gelezen
Rabbi Sprecher, Hebreeuws »

Fragment uit de Targum.

Vorige keer hebben we gezien dat het spreken van Hebreeuws een mitswe is. Zo ja, waarom hebben de rabbijnen de Talmoed converseert in het Aramees?

De Babylonische Talmoed is geschreven in het Aramees en niet in het Hebreeuws. Het Bijbelse Boek Danij'el is deels geschreven in het Aramees. Zelfs de Tora heeft een Aramese zin in Breesjeit 31:47. De Talmoed Jeroesjalmi Sotah 7:2 beantwoordt deze vraag door te stellen: "Beschouw het Aramees niet als onbelangrijk, want het wordt in de Tora, Profeten en in de Geschriften gebruikt." De Talmoed Bavli Sanhedrin 21b vertelt dat de Tora door Ezra werd herschreven in het Aramees.

Dit roept wel de vraag op waarom het Aramees spreken niet als een mitswe wordt beschouwd. Avraham Ibn Ezra komt met een antwoord op deze vraag door te stellen dat het Hebreeuws en Aramees zo nauw verwant zijn en daarom beschouwd worden als een en dezelfde taal.

De Teshuvas Harama [Rabbi Moshe Isserlis] legt uit dat dit de reden waarom een get, een scheidbrief, gemengd in het Hebreeuws en Aramees is geschreven. Dit is het bewijs dat Hebreeuws en Aramees een als dezelfde taal wordt beschouwd. Hij stelt dat het Aramees een speciale kedoesja [heiligheid] heeft, aangezien dat de Tora aan Mosje in het Hebreeuws werd gegeven, samen met de Aramese Targum [de Aramese vertaling van de TeNaCH].

Dit allemaal verklaart waarom het Aramees de enige andere taal dan het Hebreeuws waarvan zijn oorsprong in de TeNaCH bewaard wordt.


©Rabbi prof. E. Sprecher 2012

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.