8 Tammoez 5781 | 18 juni 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Weet wat te antwoorden aan onze belagers
Publicatiedatum: zaterdag 16 februari 2013 Auteur: Dayan mr. drs. R. Evers | 983 keer gelezen
Opperrabbijn R. Evers, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, De Namen van G'd »

De Italiaanse verklaarder Sforno (1475-1550) legt uit, dat wij het Misjkan hebben gekregen na de zonde van het gouden kalf. De bouw van de Tabernakel was nodig om aan te tonen dat de zonde van het gouden kalf vergeven was. Het was een antwoord aan de spotters die meenden dat G’d het Joodse volk verlaten had. Ook wij moeten weten wat te antwoorden aan onze belagers. Ik zag een prachtige dewar Tora van Rabbi Label Lam, dat ik u niet wil onthouden.

Hij begint met een interessante anekdote uit de Midrasj: “De slechte Turnus Rufus vroeg Rabbi Akiva, “Waarom wordt de naam van G’d vermeld in de eerste vijf van de Tien Geboden, maar niet in de laatste vijf?”. Rabbi Akiva ging zijn paleis binnen naar zijn wapenkamer. Turnus Rufus liet hem al zijn wapens zien. Vervolgens ging Rabbi Akiva naar zijn badkamer en vroeg hem: “Waarom slaat u hier niet een deel van uw wapens op?”. Turnus Rufus antwoordde: “Het zou een schande zijn om ze in een dergelijke walgelijke plaats op te bergen!”, waarna Rabbi Akiva zei: “Zo is het ook met de eerste vijf geboden. Die vormen een eervolle context. De laatste vijf betreffen moord, overspel, diefstal, valse getuigenis en lust. G’d wilde Zijn naam daar niet direct mee associëren”.

“Antwoord een dwaas naar gelang zijn dwaasheid” adviseert koning Sjelomo in Misjlee. Het is een dagelijkse uitdaging.
Ik stond eens op het punt om een gevangenis binnen te gaan om iemand te bezoeken en de bewaker vroeg mij: “Waarom dragen jullie hoeden en kleden jullie je zo?”. Ik legde hem uit, dat er alleen in de kleding een duidelijk verschil bestaat tussen cipier en gevangene. De bewaker heeft een grijs shirt met een paar strepen en de gevangene draagt een beige hemd. Iedereen draagt een bepaald uniform. Zelfs degenen, die zeggen dat zij daar niet aan meedoen dragen hetzelfde soort kleding. Jouw uniform zegt “Ik ben een bewaker!” en de mijne zegt “Ik ben een bewaker, maar dan van een andere soort”.

Een man waar ik bij een simche naast zat, begon luidkeels de evolutieleer te verdedigen. Niemand reageerde. Toen draaide hij zich naar me om en zei: “Ik verwacht niet dat je het met me eens bent, omdat je religieus bent!”. Ik antwoordde toen: “Ik ben niet zo religieus als jij”. Hij zei dat hij niet religieus was. Toen ging ik door: “Elke Jood is religieus! Jij gelooft in de evolutie. Ik probeerde jou niet over te halen maar jij deed wel je best om mij en mijn vrienden te bekeren tot het evolutionisme! Jij bent zelfs religieuzer dan ik ben”.

Een Russische Jiddisje Memme zocht een appartement voor haar dochter. Op een gegeven moment stond zij tegenover een antisemitische bureaucraat van de communistische partij, die haar meteen beschuldigde van de moord op zijn god. Zij vroeg hem toen: “Waarom heb jij me dan niet gestopt?”. Hij antwoordde: “Ik was er niet!”. Toen zei ze: “Ik ook niet!” en ze kreeg het appartement.

We hoeven niet altijd te antwoorden, maar het is belangrijk om te weten ‘wat te antwoorden’.

©Dayan mr. drs. R. Evers 2013

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.