16 Niesan 5784 | 24 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wanneer werden de engelen geschapen?
Publicatiedatum: woensdag 26 juni 2013 Auteur: Redactie | 1.002 keer gelezen
Engelen en demonen, Redactie »

De Midrasj Rabba geeft twee meningen over wanneer de engelen zijn geschapen.

1. Rabbi Jochanan leerde dat engelen op de Tweede Dag van de Schepping werden geschapen. Hij kwam tot die conclusie omdat Tehilliem/Ps. 104 ons leert dat Hij Zijn de balken van Zijn bovenste kamers in water legt en de volgende verzen leert vervolgens over de schepping van Zijn engelachtige geesten. Aangezien Hasjem op de Tweede Dag de wateren scheidde door de bovenste kamers met water te creëren, concludeerde hij daarom dat de engelen op de tweede dag werden geschapen.

Bovendien kent de beschrijving van Bereesjiet/Gen. 1 een interessante linguale anomalie. De Tora leert dat Hasjem op de Eerste Dag zei: "het was avond, het was morgen, een dag". De volgende dagen die volgen zei Hij: "het was avond, het was morgen, de tweede dag...derde dag...vierde dag..." etc. Het lijkt logischer als de Tora ook van 'de eerste dag' zou spreken.

Onze Geleerden leren ons dat de eerste dag een dag van 'eenheid' was, toen G'd nog een en alleen was. De volgende dag werden Zijn assistenten, de engelen gemaakt.

2. Rabbi Chanina echter leert dat de engelen op de vijfde dag werden geschapen. Hij wijst op het feit dat de gebruikte woorden in Bereesjiet dat vogels werden gecreëerd hetzelfde bedoeld wordt met de creatie van de engelen, omdat deze woorden - we'of ji'ofen 'al-ha'arets, 'al-penej reqie'a hasjamajiem - overeen komt met de woorden van Jesjajahoe 6 waar de engelen worden beschreven.

Eigenlijk wordt er ook een derde uitleg gegeven dat zowel de verklaring van Rabbi Jochanan als die van Rabbi Chanina bevestigt: Vijf groepen van engelen vonden op de Tweede Dag hun bestaan: de Airailiem, Malachiem, Ofaniem, Serafiem en de Chasjmaliem. De rest van de typen engelen werden op de vijfde dag geschapen. Waarom werden deze engelen op de tweede en niet op de eerste dag geschapen? Dan kan niemand beweren dat zij scheppingspartners van Hasjem zijn geweest.

Zo zien wij dat iedere mening dat in de Tora wordt gegeven, correct zijn, omdat zij allemaal de "woorden van de Levende G'd" zijn.

(Bron: When were the angels created? Van Rabbi Menachem Posner van van Chabad.org en Parasja Bereesjiet geschreven door Devorah)

©Jodendom-online 2010

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.