1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Mededelingen
Chanoeka

Foto Credits: Yehoshua Halevi

In de Gemara de traktaat Shabbos staat de vraag: “Wat is Chanoeka?" Chanoeka is een feest dat is ontstaan door een wonder. Toen de Hellenisten de Tempel binnen kwamen vervuilde zij al het olie. Toen de Koninklijke familie van Hasmonnean de macht veroverde over de Hellenisten, vond de familie een klein beetje pure olie genoeg om de menora één dag te laten branden. Er gebeurde een wonder en de menora branden voor acht dagen.

Het Hebreeuwse woord nefesj, 'ziel', bestaat uit drie Hebreeuwse letters: noen, peh, en sjin.
Deze letters zijn een acroniem voor net, pesilah, Sjemen 'vlam','lont 'en' olie '. De vlam is onze ziel. Olie is passie, de lont is actie.
Een vlam kan niet zichtbaar worden zonder lont en olie. Onze ziel, onze geest, kan kan zich alleen manifesteren wanneer we ons hechten aan de lont [fysieke actie]. Hiervoor hebben we olie nodig  om de passie met de geest te verenigen [vlam] met het lichamelijke [lont].
[Eight Lights: Eight Meditations on the Menora]

Vanavond 28 november tot en met zondag 5 december is het Chanoeka. Na Kislev is het Tevet en we mogen de hele maand Tevet nog genieten van Chanoeka. Dit als een vliegende start naar de winter, waar we geen spirituele voorvallen [zoals de hoge feestdagen en andere bijzondere maanden en dagen die met name in de lente, zomer en herfst plaatsvinden] ervaren.

In ons dossier 'Chanoeka' kun je veel artikelen over Chanoeka lezen.

Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Chanoeka, het Inwijdingsfeest: enkele nieuwe vragen, filosofieen en gedachten

Er staan nog vele vragen open: 1. Waar staat Chanoeka aangeduid in de Tora? Is een aanduiding in de Tora wel nodig voor Chanoeka? 2. Wat heeft de Chanoeka-geschiedenis te maken met de Parsja Mikeets en de geschiedenis van Joseef die altijd rond Chanoeka gelezen wordt? 3. Alle voorwerpen uit de Tempel waren door de Hellenisten ontwijd. Waarom is er alleen een herinnering aan de herinwijding van de Menora maar worden de andere Tempelvoorwerpen niet genoemd? 4. Wat heeft Chanoeka met het...

Uitgelicht dossier
Bar/Bat Mitswa
Een Joodse jongen is vanaf zijn dertiende jaar religieus meerderjarig en heeft de verplichting zich aan de mitswot [geboden] te houden. Hij kan dan ook aansprakelijk gesteld worden voor zijn daden door een Beet Din [Joods rel. Gerechtshof]. Voor een Joods meisje geldt dit vanaf haar twaalfde...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

5 december 1349:
560 joden van Neurenberg (NL) werden slachtoffer van vervolgingen omdat men de joden verdachten aanstichters van de Pest te zijn. Een aantal werden doodgeslagen en anderen eindigden op de brandstapel. Vele zijn gemarteld.

5 december 1939:
De synagoge van Krakow werd door de nazi’s verbrand en de joodse eigendommen werden afgepakt. 60000 joden van deze stad gingen hiermee een moeilijke tijd tegemoet.

5 december 1941:
6500 joden van Kolo werden weggevoerd naar de vernietigingskamp Chelmno.

5 december 1942:
12000 joden van Plonsk werden uit het getto van Plonsk weggevoerd naar Auschwitz. Slechts enkelen zouden de hel overleven.

Pasoek
BT Berachot 6b

De mitzvah 'jisjoev eretz Jisrael' (verstigen in Jisrael), wordt vergeleken met de mitzvah waar men een Bruid en een Bruidegom blij moeten maken. Deze mitzvah wordt weer vergeleken met de mitzvah van dankoffers of het herbouwen van een ruïne in Jisrael.

Informatie
Artikelen: 1.399
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 17
Deze maand: 719
Dit jaar: 98.771
Totaal: 3.650.189
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.