15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Verhagen: Israël had recht Gaza-schepen te controleren
Publicatiedatum: dinsdag 01 juni 2010 Auteur: De Redactie | 1.269 keer gelezen
Flotilla, Verenigde Naties, Nederland tav Israel en Joden in NL »
Israël was op grond van het zeeoorlogsrecht bevoegd om de lading van het scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza te controleren. Het is nog niet duidelijk of de Israëliërs op de juiste wijze hebben opgetreden bij de aanval, waarbij zeker negen doden vielen.

Dat heeft demissionair minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer, een dag na de aanval van het Israëlische leger op het konvooi van de organisatie Free Gaza. Verhagen wil niet bij voorbaat Israël veroordelen.

Bevoegd
Bij die militaire actie kwamen zeker negen pro-Palestijnse activisten om het leven. In antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks en de SP stelt Verhagen verder dat Israël ook bevoegd is een blokkade af te kondigen.

‘Het risico van het breken van een blokkade ligt bij degenen die dat doen, ervan uitgaande dat de blokkade deugdelijk is afgekondigd,' schrijft hij.

Videobeelden
De volgende vraag is volgens Verhagen of het Israëlische leger op de juiste wijze heeft opgetreden. Hij meent dat daarover nog onvoldoende bekend is om tot een gefundeerd oordeel te komen. Onderzoek van allereerst Israël zelf moet uitwijzen wat er precies is gebeurd, aldus de minister.

Op videobeelden is te zien hoe soldaten een schip enteren, maar daarbij worden aangevallen door de opvarenden. Het konvooi had eerder de blokkade genegeerd en wilde rechtstreeks doorvaren naar Gaza. Hierop greep Israël in.

Disproportioneel
Pas na dat onderzoek is volgens Verhagen de vraag aan de orde of de Verenigde Naties of andere internationale organisaties de zaak moeten onderzoeken.

De Tweede Kamerleden Mariko Peters (GroenLinks) en Harry van Bommel (SP) en ook Martijn van Dam (PvdA) vinden nu al dat Israël disproportioneel geweld heeft gebruikt en dringen aan op zo'n internationaal onderzoek.

En verder: Pro-Hamas-activisten sturen nog twee schepen naar Gaza

De beweging Free Gaza, de organisatie achter het 'hulpkonvooi' dat maandag op weg naar Gaza de confrontatie zocht met de Israëlische marine, wil de komende dagen opnieuw twee schepen naar Gaza sturen.

Dat heeft Free Gaza dinsdag bekendgemaakt.

Woordvoerder Greta Berlin meldt dat er al een vrachtschip op weg is om de blokkade van Gaza door Israël 'te trotseren'.  Een tweede schip, met ongeveer dertig passagiers aan boord, zal naar verwachting aansluiten bij het vrachtschip.

Opgesloten
Dinsdag werd bekend dat Israël bijna vijfhonderd activisten heeft opgesloten. Nog 48 andere actievoerders zullen het land worden uitgezet. Volgens een Israëlische radiozender zitten er 480 pro-Palestijnse activisten gevangen. Bijna vijftig gewonden, vooral Turken, liggen in het ziekenhuis.

Vijf Belgen die meededen aan de 'solidariteitsactie' voor Gaza bleven ongedeerd, maakten de Belgische autoriteiten dinsdagochtend bekend. Een van hen vertrekt deze ochtend vanuit Israël, de vier anderen zitten vast.

Woede
Moslims en linkse activisten wereldwijd ontstaken maandag in woede omdat een konvooi van schepen met hulpgoederen voor Gaza, na herhaalde waarschuwingen, door Israëlische troepen werd aangevallen. Berichtgeving over het aantal doden onder de pro-Palestijnse activisten loopt uiteen van negen tot negentien.

Volgens Israël gedroegen de activisten zich agressief tegenover het Israëlische leger en waren de troepen genoodzaakt geweld te gebruiken. Israël spreekt van een 'politieke anti-Israëlische provocatie'.

De VN-Veiligheidsraad eist in een verklaring dinsdag dat Israël alle burgers die gevangen zijn genomen weer laat gaan. Verder roept de raad op tot een onpartijdig onderzoek naar de acties van Israëlische commando's.

Den Haag
De confrontatie leidde wereldwijd tot talloze gewelddadige anti-Israëldemonstraties. Ook in Den Haag liepen protesten voor de Israëlische ambassade uit de hand.

Progressieve politieke partijen spraken schande van het optreden van Israël. Het CDA en de ChristenUnie lieten weten meer informatie nodig te hebben alvorens een oordeel uit te kunnen spreken. De PVV en de SGP willen Israël steunen en vragen zich af waarom er zo weinig aandacht is voor argumenten van Israëlische zijde.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.