15 Chesjwan 5782 | 21 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Turkije en Israël opeens vijanden
Publicatiedatum: woensdag 02 juni 2010 Auteur: De Redactie en Devorah | 1.389 keer gelezen
Flotilla, Turkije, Binyamin Netanyahu »

ISTANBUL - De Turken zijn woedend, de haat tegen Israël is immens. Van het oude bondgenootschap is niets meer over.

De Israëlische aanval op een Turks schip - onderdeel van de protestvloot die op weg was naar Gaza - wordt als een oorlogsverklaring beschouwd. Woedende Turken bestormden maandagochtend het Israëlische consulaat in Istanbul, terwijl in Ankara demonstranten naar het huis van de Israëlische ambassadeur trokken. ,,Onacceptabel en onmenselijk", luidde de woedende reactie van Ankara op de gewelddadige actie van Israël tegen het hulpkonvooi richting Gaza, maandagochtend.

Volgens de media hebben de Israëlische commando´s alleen de twee uit Turkije afkomstige schepen aangevallen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zijn reis in Zuid-Amerika meteen afgebroken; ministers en legertop zijn in spoed bijeengekomen. De aanval op het hulpkonvooi komt op een moment dat de relatie tussen Israël en Turkije al onder grote druk staat.

Onherstelbare schade
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde vanochtend voor ´onherstelbare schade´ in de bilaterale relatie. Turkije - met premier Erdogan voorop - was een van de grootste critici van de Gaza-oorlog. Befaamd is inmiddels de ´een-minuut-rel´ in Davos twee jaar geleden. Erdogan wilde tijdens het debat op het Wereld Economisch Forum reageren op een toespraak van de Israëlische president Peres, die de aanval op de Palestijnen in Gaza verdedigde. De Turkse premier beet Peres toe ´goed te weten hoe hij moest moorden´ en stormde daarna woedend het podium af, omdat hij vond dat hij te weinig spreektijd kreeg.

In eigen land en in de Arabische wereld werd het optreden van Erdogan met gejuich ontvangen. In Turkije gingen duizenden mensen de straat op uit protest tegen de acties in Gaza, en er werd opgeroepen tot een boycot van Israëlische producten. Sindsdien is het in hoog tempo bergafwaarts gegaan met de relatie tussen Ankara en Israël. De ene na de andere rel volgde. Zo kondigde het Turkse Openbaar Ministerie aan - na een aanklacht van een mensenrechtenorganisatie - te zullen onderzoek of Israël zich schuldig heeft gemaakt aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Bovendien viert het antisemitisme hoogtij in Turkije.

Joods
Het afgelopen jaar werd een synagoog in Izmir beklad met leuzen en bij een ondernemer in Istanbul werden posters geplakt met de tekst ´Koop niet, de eigenaar is joods´ (scroll naar "Of je nu voor of tegen bent, het feit is er: antisemitisme is sinds de Gazaoorlog sterk toegenomen. Een terugbleek van wapenfeitjes; slechts een greep": enz.). De spanning liep in het begin van dit jaar weer hoog op toen de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken, Ayalon de Turkse ambassadeur op het matje riep over het openlijke antisemitisme in Turkse televisieseries. In een populaire serie was te zien hoe Israëlische soldaten een Palestijnse baby koelbloedig doodschoten. De onderminister schoffeerde de ambassadeur door hem, voor draaiende camera´s, plaats te laten nemen op een lager geplaatste stoel en hem niets te drinken aan te bieden. Een excuusbrief uit Tel Aviv richting Ankara voorkwam een verdere escalatie.

Turkije was lange tijd een van de weinige bondgenoten van Israël in de islamitische wereld. De twee landen werkten op economische en militair gebied samen. Vanwege de verslechterde relatie weigerde Ankara afgelopen jaar Israël echter deel te laten nemen aan een militaire oefening.

En verder in het nieuws:

Ynet meldde dat Premier Bibi Netanyahu tijdens een toespraak tot het Israelische volk zei dat Medinat Jisrael geconfronteerd wordt met een nieuwe hypocriete aanval vanuit de internationale gemeenschap. "Het doel is om de blokkades, die wapensmokkel probeert tegen te gaan, te verhinderen. Het doel van de vloot was om de blokkade te schenden, waardoor eindeloos veel wapens op iedere willekeurige boot gesmokkeld kunnen worden. Het is onze plicht iedere boot te controleren, de wapens en andere benodigdheden in beslag te nemen. Als wij dat niet doen, zal het resultaat zijn dat er een Iranese haven in Gaza gesticht zal worden."

Voorts zei de Israelische Premier dat hij trots is op het IDF (Israel Defense Force) en dat de flotilla niet bepaald vredelievend was...

 

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.