19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Turkije roept hard, maar geeft gierig aan Gaza
Publicatiedatum: donderdag 17 juni 2010 Auteur: De Redactie | 1.155 keer gelezen
Flotilla, Turkije, UNRWA, Hulpgoederen en financiĆ«le steun »

Gezien de woedende toon waarop Erdogan ongehinderde doorgang van hulpgoederen naar Gaza eist, zou je verwachten dat Turkije alle mogelijke wegen heeft verkend om iets van haar rijkdom uit te storten over de door Hamas geregeerde Strook. Niets is minder waar. Turkije is een van de gierigste Gazadonors, rekende Forbes-columniste Claudia Rosett uit. Onder de kop "Erdogan praat veel en geeft weinig" presenteert zij het lijstje donoren aan de UNRWA, volgens eigen opgave van de website van die Gazaanse vluchtelingenorganisatie.

Bij de top-20 staan maar twee Arabische landen: Koeweit, dat in 2009 $35,5 miljoen gaf, en Saoedi Arabie met $27,6 miljoen. Turkije komt in dat lijstje helemaal niet voor. Het prijkt op de 26e plaats, na Belgie.

De grote donoren zitten in het Westen, waar de VS met $268 miljoen en de EU met $232,7 miljoen samen bijna de helft van de totale subsidies gaven in 2009. Andere grote donoren zijn GB, Spanje, Canada, Japan, Zwitserland en Duitsland.
De UNRWA rekent voor dat de Scandinavische landen het grootste bedrag per capita gaven: Zweden gaf $48,6 miljoen, Noorwegen $39 miljoen en Denemarken $19,9 miljoen.
En Turkije? Met een bruto nationaal product van ruim $700 miljard doneerde het in totaal $1,08 miloen, plus $318,413 van NGO's in voedsel en medicijnen.
En hoeveel kreeg de UNRWA van de organisatoren van de Gaza-vloot, de IHH? vroeg Rosett. Antwoord van de UNRWA-woordvoerder: "UNRWA heeft nooit enige geldelijke steun ontvangen van IHH."

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.