17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Turkije eist excuses van Israël voor aanval op hulpkonvooi
Publicatiedatum: maandag 05 juli 2010 Auteur: De Redactie | 1.060 keer gelezen
Flotilla, Turkije, Hulpgoederen en financiële steun »

Turkije zal de diplomatieke banden met Israël verbreken als het land geen excuses aanbiedt voor de aanval van 31 mei op het grotendeels Turkse hulpkonvooi naar de Gazastrook. Bij de aanval kwamen negen Turkse opvarenden om het leven.

Eerder lieten woordvoerders van de Turkse regering weten dat de aanval de relatie met Israël 'onherstelbaar' beschadigd zou kunnen hebben. De regering veroordeelde de acties van Israël scherp.

Compensatie
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, is nu milder gestemd. Hij heeft er vrede mee dat Israël de gang van zaken rond de aanval zelf onderzoekt en wil alleen nog dat Israël excuses aanbiedt. Ook wil Turkije compensatie, liet Davutoglu aan de krant Hürriyet weten.

Eerder eiste Turkije een internationaal onderzoek. Turkije is de enige bondgenoot van Israël in de islamitische wereld. Na de aanval heeft Turkije het luchtruim gesloten voor Israëlische militaire vliegtuigen, is de ambassadeur uit Tel Aviv teruggeroepen en een gezamenlijke oefening van de Turkse en Israëlische luchtmacht afgeblazen.

Martelaar
Benjamin Netanyahu, president van Israël, sluit excuses uit. 'Israël zal zich nooit excuseren voor de eigen verdediging.' Het 'hulpkonvooi' was vertrokken vanaf Turks Cyprus en werd door Israëlische commando's geënterd. De militairen werden door de 'hulpverleners' opgewacht met messen en ijzeren stokken. Later werd bekend dat een aantal opvarenden wilde sterven als martelaar.

Onder internationale druk heeft Israël wel de blokkade van Gaza voor een groot deel opgeheven.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.