24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Letten gedenken de verovering van de nazi’s
Publicatiedatum: maandag 05 juli 2010 Auteur: Redactie | 1.195 keer gelezen
Nazi's, Sjoa (Holocaust), Lieberman »
Afgelopen donderdag werd een officiële mars ter gedachtenis van de verovering van de nazi's op Letland gehouden. De mars werd georganiseerd door extreme rechtse-fascistische organisaties. Dit meldt Arutz Sheva.

Letland is een kleine republiek dat gelegen ligt ten westen van de Russische Federatie. Het werd 70 jaar geleden eerst door de Russen en een jaar later door de nazi's onder de voet gelopen. Kort daarna begon de  massaslachting op Joden. Deze tijd werd in 1944 door nog een Russische invasie afgesloten.

Hoewel Letland jaarlijkse optochten van veteranen van de Letse SS-eenheden - die in de Tweede Wereldoorlog vochten - toestaat, is dit de eerste keer dat er een optocht voor de verovering van Letland door de nazi's wordt herdacht. De reden om deze Letten te eren, volgens de organisatoren, is omdat zij in het Duitse leger tegen de Russen werden opgesteld. Voor de officiële Ambtenaren was dit geen voldoende reden. En noch had de mars doorgang.

Dr. Ephraim Zuroff, hoofd van de nazi-jager Simon Wiesenthal Center, vertelde aan Arutz Sheva dat deze mars grensoverschrijdend is geweest. "Dit is de eerste keer dat een Europees land zo'n stap heeft genomen om de verovering van de nazi's te herdenken. ... Helaas zien we met name in Baltische staten, wiens burgers gewillige partners in misdaden van de nazi's waren, juist nu het antisemitisme stijgen. Alleen werkten de Letten alleen aan het begin van de oorlog in het bijeendrijven van de Joden met de nazi's mee, maar hebben hen niet werkelijk vermoord."

Ondertussen heeft de Minister van Buitenlandse Zaken van Israel, Avigdor Liberman, zondag in Riga met de Letse President Valdis Zatlers een ontmoeting gehad. Lieberman uitte de Israëlische waardering voor de ‘eerlijke en gebalanceerde positie' dat Letland binnen het raamwerk van Europa ten aanzien van Israel heeft ingenomen. Toch heeft Lieberman wel naar deze gewraakte mars van extreem rechts gerefereerd. Hij verklaarde dat gebeurtenissen van deze aard in Baltische landen en over de rest van de wereld plaatsvinden, maar dat deze niet getolereerd mogen worden. Hij zei verder: "De les is dat het joodse volk altijd bereid moet zijn om zichzelf te verdedigen." Hij voegde daar aan toe dat het beste bewijs van de eeuwigheidswaarde van het volk Israel te vinden is in het bestaan van de Staat Israel, "en dat het antwoord op degenen die ons wilden vernietigen".

Tot slot merkte hij op dat Israel nog steeds vecht voor haar onafhankelijkheid en voortbestaan. Letland heeft net als andere landen van
voormalig Sovjet-Unie hun onafhankelijkheid relatief kort geleden geworven. Daarom moet het de hachelijke positie van Israel beter begrijpen dan alle andere Europese landen.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.