16 Tisjri 5782 | 22 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël roept VN op Libisch Gazaschip tegen te houden
Publicatiedatum: maandag 12 juli 2010 Auteur: De Redactie | 1.085 keer gelezen
Flotilla, Verenigde Naties, Libië, Hulpgoederen en financiële steun »
Israël heeft een beroep gedaan op de Verenigde Naties (VN) om een Libisch schip, bedoeld om de gedeeltelijke blokkade rondom de Gazastrook te doorbreken, tegen te houden.  Dat schrijft de Israëlische krant Ha'aretz zaterdag.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gabriela Shalev, schrijft in een brief aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de volkerenorganisatie Libië onder druk moet zetten om het schip niet te laten uitvaren. Shalev wijst ook op Israëls recht om het schip in het uiterste geval tegen te houden.

Via zee
Vrijdag werd bekend dat een Libische organisatie, onder leiding van de zoon van dictator Moamar Kaddafi, een schip met hulpgoederen naar de Gazastrook wil sturen. Ook zullen er pro-Palestijnse activisten meevaren.

Onlangs besloot Israël de gedeeltelijke blokkade van de Gazastrook te versoepelen. Desondanks blijven activisten erop gebrand hulpgoederen via zee naar Gaza te brengen. Het schip van Libië heeft dan ook veel weg van een provocatie, des te meer omdat de hulpgoederen via Israël gewoon naar Gaza kunnen worden gebracht.

De boot moet vanuit Griekenland vertrekken. Intussen zijn er ook contacten geweest tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël en Griekenland. Ze zouden zijn overeengekomen dat het schip ervan weerhouden moet worden vanuit de haven te vertrekken.

Entering
De acties hebben alles te maken met de confrontatie eind mei tussen de Israëlische marine en gewelddadige activisten op een ‘hulpvloot' voor Gaza. Daarbij kwamen negen actievoerders om het leven. De internationale gemeenschap koos ervoor het onderzoek naar de entering niet af te wachten en het Israëlische optreden te veroordelen.

Israël en Egypte bewaken samen de Gazastrook om te voorkomen dat de radicaal-islamitische Hamas aan wapens komt.   Bron: Elsevier
Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.