11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël wil verantwoordelijkheid voor Gazastrook kwijt
Publicatiedatum: zaterdag 17 juli 2010 Auteur: De Redactie | 847 keer gelezen
Gaza, Lieberman »

Lieberman: De internationale gemeenschap moet de verantwoordelijkheid over Gaza overnemen

De internationale gemeenschap zou de zee- en grenscontroles van de Gazastrook op zich moeten nemen, en de Gazastrook zou een onafhankelijke, gescheiden staat moeten worden.

Dat zegt Avigdor Lieberman, de als zeer consersatief bekendstaande Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. Hij zal het voorstel zondag aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton voorleggen als ze een bezoek aan Israël brengt.

Internationale gemeenschap
Als de internationale gemeenschap erop toeziet dat er geen wapens naar de Gazastrook worden gesmokkeld en de havens van Griekenland en Cyprus controleert, kan ook de haven van Gaza weer worden gebruikt, denkt Lieberman. Nu laat Israël alle schepen voor Gaza naar de Israëilische havenstad Ashdod varen, waarna de goederen over land naar de Palestijnse gebieden kunnen worden gebracht.

Lieberman is ook voorstander van een eigen electriciteitscentrale voor de Gazastrook. De minister van Buitenlandse Zaken laat uitzoeken aan welke voorwaarden Israël moet voldoen opdat de internationale gemeenschap onderkent dat Israël de Gazastrook niet bezet. Het is nog niet bekend of Likud, coalitiepartner van Liebermans Yisrael Beiteinu ook achter de plannen staat.

Kritiek
Eind mei enterden Israëlische commando's een konvooi schepen dat goederen naar de Gazastrook wilde brengen. Bij de gevechten die uitbraken vielen negen doden onder de opvarenden van het konvooi.

Sindsdien wordt Israël bekritiseerd door de internationale gemeenschap. Iran en Libië wilden ook schepen naar Gaza sturen om de blokkade te doorbreken, Turkije eist excuses.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de situatie van Gaza 'onhoudbaar' genoemd. Israël heeft in reactie op de kritiek eerder al de blokkades versoepeld. Nu mogen bijvoorbeeld ook bouwmaterialen de Gazastrook in worden gebracht.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.