24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Stilte voor de storm van Chizballah. Maar de VN doet niets.
Publicatiedatum: maandag 19 juli 2010 Auteur: Redactie | 1.390 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Terrorisme, Redactie, De Libanonoorlogen, Verenigde Naties, UNIFIL, islamitische fascisme »
Langzaam maar zeker druppelen kleine binnenlandse en grote Israëlische nieuwsberichten binnen dat Chizballah nog steeds 'alive and kicking' is en hoe! Al in januari wist het IAF (Israeli Air Force) te melden dat de Shi'itische Chizballah in staat is geweest om in Zuid Libanon Katyusha's binnen te smokkelen.

Dat dit serieus genomen moet worden blijkt om het feit dat de President van Israël, Shimon Peres, halverwege mei 2010 aankondigde dat Syrië aan Chizballah scudraketten heeft geleverd. En de NATO keek samen met UNIFIL toe, (HIER info over UNIFIL). Dit is een directe schending van Veiligheidsraadresolutie 1701, die werd aangenomen na de Israëlische inval in Zuid-Libanon in 2006. CiDi kon op haar site melden dat 'de resolutie niet alleen in een stopzetting van de vijandelijkheden voorzag, maar beoogde ook de uitbreiding van het gezag van de regering van Libanon over het hele grondgebied van het land, 'zodat er geen wapens zijn zonder de instemming van de regering van Libanon en geen gezag anders dan dat van de regering van Libanon'.

Maar de VN doet niets.

Klik op de afbeelding om de overzicht hiërarchie van Chizballah goed te kunnen bekijken.

Chizballah werd in 1981 gesticht door de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, Pasdaran. Deze Garde is een militaire organisatie die verantwoordelijk is voor terreur operaties en maakt deel uit van de Raad van Overleg (al majliss al Istisharee), die het opperbevel over Chizballah heeft. Samen met de organisatie van de wetgevers, Fatwa geestelijken, financiële managers en politieke kopstukken, is de Raad van Overleg actief in het smeden en uitvoeren van terroristische plannetjes waar met name Israël het slachtoffer van is. Deze "politbureau" van Chizballah houdt tevens toezicht op de militaire, doctrinaire en politieke acties van het gehele apparaat, maar ook over de zogenoemde 'veiligheid'. Zij kennen geen structurele afbakening.
En de VN doet niets. 

Bovendien staat de Jihad Raad, Chizballah's Oorlogs Departement, onder leiding van de secretaris-generaal Hassan Nasrallah. Van hem en zijn trawanten ontvangen de terroristen de orders voor terroristische daden. Verder bevat de organisatie veel "politieke leiders": Hashem Safi Al Din, Hussein al-Khalil, Abbas Ruhani, Ibrahim Aqil, Fuad Shukr, Nabil Kauq en anderen. Vorig jaar heeft Groot Brittannië aangekondigd met deze 'politieke vleugel' van Chizballah om de tafel te willen gaan voor een 'open dialoog'.
Ook hierin doet de VN niets.

Afbeelding dat door het Israëlische leger is vrijgegeven, toont de plek waar Chizballah hun wapendepots gestationeerd hebben.  

Omdat het conflict tussen Israël en Iran op handen is, is Chizballah druk in de weer om zich voor de strijd met Iran tegen Israël op te trekken. Ondanks het om oude, niet gebruikte raketten gaat, maar het de situatie niet minder penibel. Daarnaast zijn over al in het land anti-raket raketten opgesteld om Israëlische defensie te kunnen voorkomen.
Maar de VN doet niets.

Korte tijd geleden heeft Israël foto's, kaarten en video-clips vrijgegeven en deze aan de pers gepresenteerd. Daarop kon men zien dat de Libanese terroristische militie in ongeveer 160 dorpen in Zuid-Libanon is ingezet ter voorbereiding van een nieuwe oorlog met Israël. In feite zijn deze dorpen veranderd zijn in legerbases. Hieruit blijkt dus dat Chizballah in heel Zuid-Libanon is ingezet. Al op 4,5 kilometer vanaf de Israëlische grens kun je wapenopslagplaatsen, commando- en controlecentra, zware explosieven als boobytraps vinden. Het bizarre is het feit dat deze allemaal verspreid zijn in reguliere woongebieden, zoals het dorp El-Khiam (4,5 km vanaf de Israëlische grens). Een officier van het IDF Noordelijke Commando zei dat Chizballah druk bezig is met het graven van tunnels, om onder andere het communicatie-infrastructuur voor te bereiden voor de oorlog. Zelfs de gruwel om wederom kinderen in het conflict te plaatsen, wordt door deze terroristen niet geschuwd.
Israël verwacht dat er 20.000 leden van Chizballah op de been zijn om mee te werken aan de vernietiging van Israël. Van die 20.000 heeft een derde in Iran een gevechtstraining achter de rug. Met een arsenaal van 40.000 raketten, bevinden de terroristen van Chizballah in deze 160 dorpen en het IDF waarschuwde dat deze terroristen zich ook in scholen en ziekenhuizen ophouden. In essentie gebruikt Hezbollah volgens Israël de inwoners als menselijk schild, wat in strijd is met VN-resolutie 1701.
Maar de VN doet niets. 

Het bord voor de veiligheid van kinderen heeft de kogelregen van Chizballah in 2006 'overleeft'. Dat kunnen vele Israelische slachtoffers niet nazeggen.

Israël heeft hierover vervolgens een overtuigende klacht vol bewijzen bij de VN neergelegd en vroeg of de wereldwijde organisatie zijn eigen resoluties ten aanzien van Chizballah wilde afdwingen. Hoe frustrerend is het voor Israël te vernemen dat de VN hun klacht heeft afgewezen en juist de vinger naar Israël heeft gewezen als de onruststoker. Begin juli 2010 beschuldigde Secretaris-generaal, Ban Ki Moon, Israël concreet ervan van het veroorzaken van spanningen tussen Israël en Libanon. Syrië en Libanon ontkenden de beschuldigen van Israël immers in alle toonaarden. Maar Ban Ki Moon vermeldde wel dat de VN geen tijd had om dit allemaal uit te zoeken (om te ontdekken dat de terroristen liegen): "Retoriek escaleerde snel, waardoor er bij het publiek de perceptie ontstond, dat een hervatting van het conflict [tussen Israël en Chizballah] nabij was" schreef Ban Ki Moon aan de Israëlische President Sjimon Peres. Omdat VN, VS, Europese Unie en Arabische regeringen een bemiddelende factoor speelden, aldus Ban Ki Moon, zou de kou tussen Israël, Syrië en Libanon uit de lucht zijn gehaald. Over de penibele, haast amateuristische, overtreding van NATO en UNIFIL dat de wapensmokkel letterlijk onder hun ogen plaatsvond en zij niet in actie kwamen, kwam Ban Ki Moon in de terugkoppeling uiteraard niet op terug. Van de recente onrust tussen UNIFIL en Chizballah, waar 5 VN-militaire gewond raakten en zowel een wagen als wapens door Chizballah gestolen te zijn, gaf Ban Ki Moon wederom Chizballah niet de schuld. Ondertussen moest Resolutie 1701 de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon naar 13.000 manschappen vergroten, maar nog steeds is Chizballah er in geslaagd om sterker te worden en een nog grotere bedreiging te vormen voor Israël. De VN doet dus - hoe kan het ook anders - niets.   

Reikwijdte van het 'onschuldige' arsenaal van Chizballah 

De Tweede Libanonoorlog - dat in de drie weken tussen 17 Tammoez en 9 (Tisja Be-) Av duurde - is met de kidnapping van twee militairen van het IDF uitgebroken (de wel bekende 'druppel') nadat Israël dagelijks door ongelofelijk veel raketten vanuit Libanon bestookt werd. Maar toen deed de VN ook al niets. Ook niet toen leden van Chizballah nota bene dezelfde uniform als het IDF droegen, inclusief de netten op het hoofd. In deze gewraakte oorlog - wat op 12 juli vier jaar is geleden is afgelopen, kostte  meer dan 1300 mensen het leven. Maar de VN deed toen ook niets.


Heden op de vooravond van Tisja Be'av 5770/2010: spanning aan noordgrens loopt dus aardig op, maar de VN blijft koppig niets doen. 

Verder:
Arsenaal van Chizballah en feiten van de Tweede Libanonoorlog in 2006 kun je HIER lezen (Eng. talig).

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.