20 Sjewat 5782 | 22 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Sfardische Opperrabbijn Shlomo Amar: Vastgelopen coalitie wanneer de nieuwe gioerwet niet wordt aangenomen
Publicatiedatum: donderdag 22 juli 2010 Auteur: Redactie | 1.772 keer gelezen
Gioer, Redactie, Maatschappij, Ariel Sharon, Binyamin Netanyahu, Joodse opvatting tav het christendom en islam »
Opperrabbijn Amar

De Sfardische Opperrabbijn zei afgelopen zondag dat naar zijn mening de religieuze partijen in de coalitie moeten opstappen wanneer zij de voorgestelde wet tot een regeling voor de verandering op gebied van gioer (toetreding tot Jodendom) niet willen aannemen. Ondanks hij niet verwikkeld wilt raken in de politiek, steunt hij het wetsvoorstel vanuit een rabbinaal perspectief. "Als mensen om mijn mening vragen, dan zal ik die geven".

Dit meldt Arutz Sheva en Haaretz deze week.

Premier Binyamin Netanyahoe heeft aangegeven dat hij bezwaar maakt tegen de voorgestelde wet die door MK David Rotem van Jisrael Beitenoe; Israel ons Huis is ontworpen. Rotem kreeg bijval van sleutelfiguren binnen de religieuze autoriteiten vanuit verschillende orthodoxe stromingen die voor de wetsvoorstel zijn.

Het wetsvoorstel is uniek in die zin, het stelt dat het Opperrabbinaat van Israël de enige orgaan zal moeten zijn dat bevoegd is om gioerkandidaten tot het Jodendom toe te laten treden, zodat alleen erkende Israëlische rabbijnen de toetredingen zullen uitvoeren en dat de toetreding volgens de Tora uitgevoerd en aanvaardt zal worden. Daarnaast maakt deze wet de toetreding technisch eenvoudiger, ondanks het onder auspiciën van het Opperrabbinaat en de Halacha gaat.

320.000 mensen in Israël zijn volgens de Halacha niet Joods. De meeste komen uit de Sovjet-Unie. Hoewel zij Israëlische burgers zijn, kunnen zij in Israël niet trouwen en na hun dood kunnen zij niet op een Joods begraafplaats begraven worden. Toch zijn er veel geriem (bekeerlingen) die na vele jaren grote bedragen geld in hun gioer hebben geïnvesteerd, hebben ontdekt dat zij door de Charediem niet als Joods worden erkend, omdat zij niet volgens de Halacha zijn uitgekomen. Zulke gioeriem zijn door de rabbinaten als nietig verklaard. In 2008 werdentoetredingen door het rabbinale Hof op terugwerkende krachtnietig verklaard. Dezegioeriem wordt ook wel de "Druckman-conversies"genoemd.

Toen het Opperrabbinaat bepaalde gioeriem begon te weigeren, heeft de voormalige Premier Ariel Sharon speciale rechtbanken opgericht waardoor mensen konden toetreden onder auspiciën van de Minister President. Tientallen rabbinale rechters werden voor dit project geworven. De meeste komen uit religieuze zionistische beweging. Het systeem kwam onder leiding van Rabbi Chaim Druckman en stond onder supervisie van Opperrabbijn Amar.

Veel van de geriem waren militairen die tijdens het proces hun militaire dienst via het project Nativ voltooiden.

"Als zij naar mijn advies luisteren," gaat Opperrabbijn Amar verder, "dan zullen zij een eenheid met een mond en een hart vormen en tegen Netanyahu zeggen: "het gaat volgens de gioer wet of wij stappen op". Liberalen Joden maken namelijk gebruik van de diplomatieke situatie om de Eerste Minister onder druk te kunnen zetten," legt de Opperrabbijn uit. "Zij zitten daar in het buitenland, maar dicteren ons leven hier in Israël. Ik vertelde de Premier dat als - chas wesjalom - de Hoge Raad een Liberale gioer toelaat, dan zal het land in twee delen opgesplitst worden. Het resultaat zal zijn dat het ene deel van het volk niet met het andere deel van het volk kan trouwen. Dit is geen spelletje en geen sociale crisis, maar het verscheuren van een natie in twee naties. Degene die zijn verlies zal lijden, is de kant die niet kiest voor Tora en de mitswot. Wij zullen niet in staat zijn met hen te trouwen. Dat zal dan tot het verleden behoren."

Premier Binyamin Netanyahu reageerde fel op de Opperrabbijn en zei dat hij zijn hand niet zou uitlenen aan een wetgeving die verdeling onder het Joodse volk zal veroorzaken.

Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yisha  

Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yisha van de Shas-partij en Minister van Buitenlandse Zaken Avigdr Liebermand van Jisrael Beteinoe (die opgericht is om nieuwe immigranten te helpen) hebben in deze kwestie een alliantie gevormd! Ook Yishai zei wanneer het wetsvoorstel niet kan passeren, dan zal "het de religieuze gezinnen dwingen om hun stambomen te beschermen. Dit zal een scheuring in het volk te weeg brengen. Het niet passeren van deze wet zal leiden tot een spiritueel gevaar van het Joodse volk."

Rotem is ook niet met de Eerste Minister eens en claimt dat de wet juist niet een opsplitsing van het volk te weeg brengt. "Het heeft niets te maken met de toetredingen in het buitenland. Het maakt het voor nieuwe immigranten eerder makkelijker om hier gioer te doen. Liberalen en Conservatieven hebben de laatste twee weken op iedereen druk uitgeoefend en plotseling geeft Netanyahoe toe. Hij is degene die mij had gevraagd om tot een overeenkomst te komen met religieuze partijen betreffende gioer. Dat is precies wat ik gedaan heb. Nu stapt hij daar over heen en is hij fel tegen deze wetsvoorstel gekant zonder het zelfs serieus te lezen."

Rotem besluit dat hij het wetsvoorstel niet voor een definitieve stemming in de Knesset zal voorleggen mits Netanyahu het gaat ondersteunen. Als op het wetsvoorstel deze week niet ingestemd wordt, dan zal hij drie maanden moeten wachten omdat de zomerreces van de leden van Knesset dan begint.

Het Israëlische Opperrabbinaat heeft met meer problemen betreft gioer te kampen. Vorig jaar heeft de Sefardische Opperrabbijn nog geschokt gereageerd op het feit dat het Opperrabbinaat van Israël 60 gioeriem door hebben gelaten die christenen waren en zich in de Joodse gemeenschap hebben geïnfiltreerd om Joodse zielen voor het christendom te winnen. Dat de schrik ook hier er nog in zit is logisch, omdat sinds dit voorjaar de omgeving van Tel Aviv wederom geteisterd wordt door christenen die onder de noemer van hun (vaak vermeende) Joodszijn Joodse zielen trachten te winnen

Discussie gioer uitgesteld

Kantoor van Premier Binyamin Netanyahu heeft aangekondigd dat de stemming over de wetsvoorstel voor gioer wordt uitgesteld voor een periode van zes maanden. Dat is tevens het termijn waarin de Progressieven, Conservatieven, Liberalen en de Masorti Beweging hun petities tegen het wetsvoorstel kunnen indienen. Dit meldde Arutz Sheva vanmorgen.

Daarbij zal in deze zes maanden een speciaal team, geleid door de directeur van het Joodse Agentschap Natan Sharansky, de overeenkomsten formuleren die later de wetgevingsproces zullen completeren. Vertegenwoordigers van diverse Joodse bewegingen en vertegenwoordigers vanuit de overheid zullen deelnemen aan dit speciale team.

Op 12 juli jl. heeft de commissie met een stemming van 4-5 - betreffende meest recente wetsvoorstel over gioer - toegestemd dat deze voor de eerste lezing in de Knesset voorgedragen mag worden. Volgens de Israëlische wet moet een voorstel aan drie lezingen voldoen, alvorens het aangenomen kan worden.

De Israëlische Beweging voor Progressief Jodendom en de Masorti Beweging, alsmede Hervorming en Conservatieve groepen in de Verenigde Staten hebben, zoals gisteren reeds gemeld, hun bezwaar tegen het wetsvoorstel ingediend.

Ook betreft gioer staat Israël dus voor grote uitdagingen.
Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.