24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Libanon dient bij de VN een klacht in tegen Israel voor spionage
Publicatiedatum: zondag 25 juli 2010 Auteur: Redactie | 1.268 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Redactie, Mossad en Shin Beth, De Libanonoorlogen »
De Libanese Minister van Informatie Tareq Mitri zei afgelopen woensdag dat Libanon Israël voor spionage bij de Veiligheids Raad van de VN zal aangeven. Dit meldde Arutz Sheva en de Libanese pers eind vorige week.

Afgelopen maand heeft Libanon twee ambtenaren van de telecombedrijf van de overheid 'Alfa' aangehouden. Twee andere mensen zijn inmiddels ter dood veroordeeld omdat zij alle vier verdacht werden van spionage voor Israël. Het zou allemaal om Israëlische spionnen gaan.

Ali Mantash werd op 14 juli jl. ter dood veroordeeld nadat hij veroordeel was voor het informatie doorspelen aan Israël. Deze informatie kon Israël tijdens de Tweede Libanonoorlog tegen Chizballa gebruiken. In april 2009 werd Mantash gearresteerd. Op de dag van zijn arrestatie werd de hoogste baas van 'Alfa' Charbel Qazzi beschuldigd voor spionage voor de Moessad. Twee van zijn assistenten werden ook gearresteerd door veiligheidsdiensten. In juni 2009 werd een senior technician van 'Alfa' beschuldigd van het verstrekken van gevoelige informatie. Naar verluidt gaf Qazzi toe dat hij door Israël geleverde programmatuur en speciale elektronische chips had geïnstalleerd. Ook Qazzi hangt de doodstraf boven zijn hoofd. Zes andere vermoedelijke Israëlische spionnen, onder wie een voormalige hoge legerofficier, zijn na de arrestatie van agenten Charbel Qazzi en Tareq al-Rabaa Libanon ontvlucht. Ghassan al-Jud - topambtenaar met ervaring op gebied van engineering binnen een legereenheid - zou naar Duitsland zijn ontsnapt. Een andere man uit de familie Khreish zou naar Londen zijn ontsnapt. Hij zou een telecomengineer geweest zijn. Vier Libanese technici binnen de Libanese mobiele operatoren zijn ook verdwenen.

De Libanese president Michel Sleiman zei dat de arrestatie slechts een van vele aanknopingspunt naar de Israëlische agenten zou zijn geweest. Er zouden wel 70 mensen in de afgelopen 15 maanden in Libanon zijn gearresteerd voor spionage in opdracht van Israël. Onder de arrestanten waren ook hoge ambtenaren binnen Defensie van Libanon.

Ook Hassan Ahmed al-Hussein is ter dood veroordeeld omdat hij in 2008 informatie over Chizballa naar Israel doorspeelde. Hij gaf namen, adressen en details van de huizen waar Chizballa 'ambtenaren' in het Libanese dorp Qantara wonen. Maar hij verstrekte ook nog ander - voor ons onbekende - informatie.

Een aantal van de spionnen zullen nog voor het einde van het jaar geëxecuteerd worden. Mahmoud Rafe en Ali Mantash zullen binnen een korte tijd worden opgehangen.

In Israël zijn ook een aantal Libanese spionnen gearresteerd. Een Arabische Israëli bespioneerde voor Libanon de hoogste baas van Defensie Luit.Generaal Gabie Ashkenazi. En de bekende Israëlische Arabische activist Amir Mahoul is aangeklaagd voor het verstrekken van informatie over IDF aan Chizballa. En de Israëlische ex-Knesset-lid is Israël ontvlucht omdat hij tijdens de Tweede Libanonoorlog Chizballa heeft bijgestaan in haar terrorisme tegen Israël.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.