24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Kort vuurgevecht tussen Libanon en Israel
Publicatiedatum: dinsdag 03 augustus 2010 Auteur: De Redactie, Brabosh en Devorah | 1.959 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Iran, IDF, Redactie, De Libanonoorlogen, UNIFIL, Ilonia, Binyamin Netanyahu, Gabi Ashkenazi, (zelfmoord) aanslagen, Oorlogsvoering »
UNIFIL - vredesmacht van de VN in Libanon

Zo-even rond het middaguur heeft er een vuurgevecht tussen het Israelische leger en het Libanese leger plaats gevonden.
Dit meldde zowel Israelische als Nederlandse media. Onder het vuurgevecht zou een terroristische lid van Chizballah omgekomen zijn. Dit is niet door Israel bevestigd.

Libanese troepen zouden op Israelische soldaten geschoten hebben nadat de Libanese troepen de orders vanuit het IDF genegeerd zouden hebben, aangezien de omgeving onder de patrouille van Israel en de VN zou staan.
Libanon kent een ander verhaal. Volgens een Libanese legerwoordvoerder ontstonden de gevechten, toen Israëlische militairen een boom probeerden te rooien aan de Libanese kant van de grens en begonnen te schieten. Weer een ander verhaal luidt dat het Libanese leger IDF gevraagd zou hebben het gebied te verlaten, omdat het Libanees grondgebied zou zijn. Libanon zou waarschuwingschoten in de lucht hebben afgevuurd, maar het IDF zou met tankvuur gereageerd hebben.
 Rust is inmiddels weer gekeerd.

Ook doden aan Israelische zijde
Lt. Kolonel Dov Harari (45) uit Netanya is vanmiddag omgekomen bij de onverwachte Libanese grensaanval. Hij is volgens Maj. Gen. Gady Eisencott gedood middels een goed geplande 'sniper'hinderlaag vanuit het Libanese leger. Dit meldt Debka Files en Arutz Sheva vanavond.   Een andere hoge officier is ernstig gewond geraakt. Artsen vechten voor zijn leven. Libanon verloor drie soldaten en een burger. Vanmiddag werd er gemeld vanuit Arutz Sheva dat een van deze dodelijke slachtoffers een Chizballahterrorist betreft. Maj. Gen. Gady Eisencott heeft dit incident als een ernstige confrontatie tussen Israël en Libanon sinds 2006 genoemd. Hij vertelde het volgende.

Rond 12.00 vanmiddag waren Israëlische militairen vlakbij Misgav-Am Kibboets bezig kleine bomen om te hakken. Dit gebeurde niet op Libanees grondgebied, maar op Internationaal grondgebied, ook wel de 'Blauwe Lijn' genoemd. De 'Blauwe Lijn' staat onder beheer van UNIFIL (de VN). "De officieren keken vanaf een commando post - zo'n 200-300 meter achter de grens - toe, toen een van de Libanese troepen opeens begon te schieten, terwijl er geen sprake was van enige vorm van provocatie. Omdat dit een aanval zonder enige aanleiding was en nogmaals zonder enige provocatie, heeft Israël besloten dit direct te vergelden". Hij refereert naar de tank, artillerie en helikopters die bij de vergelding betrokken waren. "De Libanese commandanten verzochten ons vervolgens om een wapenstilstand te houden, zodat de gewonden geëvacueerd konden worden. Wij hebben hun verzoek ingewilligd. Als antwoord begonnen zij direct naar een van onze tanks schieten, waardoor de betreffende tank direct terug schoot".

Toen Premier Binyamin Netanyahu van het incident op de hoogte werd gesteld,  heeft hij met de hoge ambtenaren van de veiligheidsdiensten direct  een dringend overleg gepleegd. Daarnaast haalde de Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken fel naar Libanon uit en noemde deze confrontatie een ernstig incident waarvoor Libanon verantwoordelijk wordt gehouden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voegde daar aan toe dat de Libanese actie een ernstige schending van de VN-Veiligheidsraad resolutie 1701 was, die de 34-dagen oude Tweede Libanese Oorlog vier zomers geleden beëindigd had. Daarom ligt er vanuit de Minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, een klacht bij de VN waarin Israel Libanon verantwoordelijk voor de aanval op de Israelische troepen stelt, aangezien hun werk aan de Israëlische grens door de VN-vredesmacht wordt gecoördineerd. "De actie was langs de Libanese grens, in samenwerking met UNFIL", aldus de Minister.

Libanon beweerde dat de Israëli's bomen op hun grondgebied aan het kappen waren, om op die manier een betere uitkijk op een Libanees dorp te kunnen krijgen. Libanon beweerde tevens dat zij eerst waarschuwingsschoten zouden hebben gelost eer zij de aanval ingezet zouden hebben. Naar hun zeggen zou het IDF middels raketgranaten en tankvuur op de waarschuwingsschoten geantwoord hebben. Echter, volgens Israëlische militaire bronnen, was de confrontatie aan de Libanese kant bewust in scene gezet. Men wilde de aandacht op de radicale machtsevenwicht in Beiroet afleiden. Deze radicale verandering is het gevolg van de plotselinge switch van patronage tussen Hassan Nasrallah van Chizballah en Premier Sa'ad Hariri. Dit vanuit president Bashar Assad gearrangeerd.

Stafchef van het IDF Luit. Gen. Gaby Ashkenazi heeft inmiddels de plaats van confrontatie bezocht en uiteraard noemt Assad de confrontatie "Israëlische agressie".

Een journalist van Hezbollah werd eveneens gedood in het vuurgevecht
Israëlische soldaten gebruiken een kraan om een boom af te zagen aan de Libanese zijde van de grens in het zuidelijke Libanese dorpje Adaisseh, gisteren dinsdag. Deze ‘actie' zou het vuur aan de lont zijn geweest en een vuurgevecht hebben doen uitbreken tussen Libanon en Israël waarbij vier doden zijn gevallen, het ergste incident sinds de Libanonoorlog eindigde vier jaar geleden (foto: Ronith Daher / AP).

Dinsdagmiddag vonden ernstige schermutselingen plaats aan de Israëlisch-Libanese grens, de ernstigste sinds de oorlog van 2006 tussen Israël en Hezbollah. Volgens de eerste berichten zijn verscheidene slachtoffers gevallen waaronder een Israëlische officier en ten minste drie Libanese militairen en een Libanese journalist waarvan inmiddels hun dood bevestigd werd.

Uit internationale rapportage blijken tegengestelde meningen over wat er precies is gebeurd. Volgens Israëlische rapporten - en dat blijkt ook uit de foto hierboven - waren haar soldaten routinematig onderhoudswerkzaamheden aan het uitvoeren - met name het verwijderen van struiken - aan haar kant van de Blauwe Lijn, de grens tussen Israël en Libanon zoals die werd afgebakend door Resolutie 1701 van de Verenigde Naties, resolutie die een einde maakte aan de Libanonoorlog van 2006. Israël stelt ook dat het om een samenwerking ging met UNIFIL, de United Nations Interim Force in Libanon, de VN-vredesmacht die permanent wordt ingezet langs de Libanese grens. De Libanese Strijdkrachten (LAF) van hun kant beweren daarentegen dat de Israëlische troepen het soevereine Libanese grondgebied waren binnen gedrongen.

UNIFIL bevestigt claim IDF
Een ambtenaar van de UNIFIL in Zuid-Libanon bevestigde woensdag dat het Israëlische leger de organisatie geïnformeerd heeft over haar voornemen om dinsdag een routine onderhoudswerkzaamheden uit te voeren in het gebied tussen de Israëlische grens en de internationale grens, waar het Libanese  troepen gisteren rond het middaguut het vuur op IDF militairen opende. Lluitenant-kolonel Dov Harari kwam hierbij om het leven. Dit meldde de leger radio via de Jeruzalempost.

De gesneuvelde Lt. Kolonel Dov Harari (45) uit Netanya  

"Ik kan bevestigen dat we in kennis zijn gesteld door het IDF over het  onderhoudswerk en dat we de gegevens naar het Libanese leger hebben doorgestuurd," zei de Hongaarse diplomaat, die zelf deel uitmaakt van het UNIFIL in Zuid-Libanon.

Hij voegde eraan toe dat UNIFIL niet gelooft dat het IDF de internationale grens tijdens de onderhoudswerkzaamheden heeft betreden. Een technisch team van UNIFIL zal de plek  onderzoeken waar de IDF-troepen door de Libanese sluipschutters beschoten werden.

Israël krijgt onverwacht steun van VN
Tot verrassing van veel Israëli's heeft de Verenigde Naties woensdag bevestigd, dat Israëlische soldaten dinsdag ten onrechte werden aangevallen door troepen van het Libanese leger tijdens routine-onderhoud langs de grens. Een lid van de VN Interim Force in Libanon (UNIFIL) bracht een verklaring uit, met als inhoud dat het Israëlische leger de organisatie in kennis had gesteld van zijn voornemen om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren zeer dicht bij de Blauwe Lijn, de internationaal erkende grens.

Israël hakt regelmatig grote bomen om in het gebied tussen het Israëlische veiligheidshek en de blauwe lijn (wat nog steeds soeverein Israëlisch grondgebied is) om Libanese terroristische strijders dekking te ontzeggen voor aanvallen op Israëlische grenssteden. "Ik kan bevestigen dat we een bericht hebben ontvangen van de IDF over het werk en we hebben de informatie doorgegeven aan het Libanese leger", verklaarde een Hongaarse diplomaat die voor UNIFIL werkt.

Maar de Libanezen gebruikten de informatie om een hinderlaag op te zetten. Toen de Israëli's met hun werk begonnen - nogmaals, aan de Israëlische kant van de door de VN afgebakende grens - openden sluipschutters van het Libanese leger het vuur, doodden de commandant van de Israëlische eenheid en verwonden een van zijn plaatsvervangers ernstig. Israëlische tanks beantwoordden het vuur, en werden aangevallen door Libanese anti-tank raketten. Israëlische artillerie heeft vervolgens het gebied gebombardeerd.

Iraanse vrouwen gekleed met zelfmoordbommengordels houden borden vast met het logo van de Libanese Hezbollah tijdens een vrouwendemonstratie in Teheran op 31 juli 2006, om te protesteren tegen de aanval van de Israëlische strijdkrachten in Libanon. Op het bord links staat in het Iraans (farsi) te lezen "Hezbollah vecht, Israël beeft", terwijl op het bord rechts in het Arabisch staat te lezen: "In de waarheid zal Hezbollah overwinnen." (foto: REUTERS/Raheb Homavandi(IRAN)

De Israëlische legertop merkte op, dat Arabische journalisten al aanwezig waren aan de Libanese kant van de grens, wat bewijst dat de botsing een geplande hinderlaag was. Het Libanese leger heeft later een verklaring afgegeven via het Franse persbureau AFP, waarin het bevestigd dat zij het eerst hadden geschoten, maar benadrukten dat de Israëlische troepen op Libanees grondgebied stonden. UNIFIL-functionarissen zeiden dat dit niet waar is, en dat de Israëli's de grens niet hebben overschreden.

Natuurlijk hebben de Libanese regering, en Hezbollah en Iran die er aan de touwtjes trekken, nooit de door VN gemarkeerd Blauwe Lijn als de officiële grens aanvaard, en beweren zij dat Israël nog steeds delen van het zuiden van Libanon bezet houdt. Ondanks Libanon's onverzoenlijkheid en wangedrag bij de botsing dinsdag, probeerde VN secretaris-generaal Ban Ki-moon neutraal te blijven bij zijn reactie op het incident. Ban riep zowel Libanon als Israël op om extreme terughoudendheid te betrachten, en rouwde om het verlies van mensenlevens aan beide zijden.

Waarnemers zeiden dat indien het de schuld van Israël was geweest, Ban Ki-moon en de VN een veroordeling zouden hebben uitgesproken en waarschijnlijk de VN-Veiligheidsraad oproepen om een harde resolutie op te stellen en aan te nemen, waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek naar het gedrag van Israël. Arabische leiders de zachte VN-reactie op de Libanese provocatie uitgespeeld door verder te stoken de vlammen van een conflict.

  • De Syrische president Bashar Assad heeft verklaard dat "Israël voortdurend bezig is om de veiligheid in Libanon en de regio te destabiliseren," en zwoer om Libanon te steunen in elke toekomstige confrontatie met de Israëliërs.
  • De Libanese president Michel Suleiman zou "Standhouden - koste wat het kost" tegen wat hij ‘de schending van de Libanese soevereiniteit door Israël' noemde.
  • Hezbollah leider sjeik Hassan Nasrallah zei dat zijn terroristische milities de botsing nauwkeurig hadden gevolgd en klaar stonden om op elk gewenst moment in te springen om het Libanese leger te steunen.

Israëlische functionarissen zeiden de voortdurende militaire aanwezigheid van Hezbollah een schending is van de resolutie van de VN Veiligheidsraad, die een einde maakte aan de Tweede Libanonoorlog in 2006. Maar in plaats van de resolutie uit te voeren, heeft UNIFIL toegelaten dat de invloed van Hezbollah toenam, en zelfs groter werd dan het Libanese leger. De Israëli's geloven dat de botsing van dinsdag werd aangemoedigd door Hezbollah.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwde, dat eventuele toekomstige aanvallen door het Libanese leger of Hezbollah zouden leiden tot een sterke Israëlische reactie. "Ik beschouw de Libanese regering als direct verantwoordelijk voor deze gewelddadige provocatie tegen Israël", zei Netanyahu in een televisietoespraak tot het volk. "Israël heeft krachtig gereageerd en zal dat ook doen in de toekomst."

De erkende Blauwe Lijn tussen Libanon en Israel


Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.