17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Nieuwe golf van antisemitisme in Frankrijk
Publicatiedatum: zondag 08 augustus 2010 Auteur: Redactie | 993 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Frankrijk »
Een nieuwe golf van antisemitisme spreidt zich over Frankrijk uit naar Marmande waar antisemitische vandalen een een gedenkteken voor Joodse nazi-slachtoffers onlangs onteerd hebben. Deze antisemitische daad volgt na twee andere recentelijke aanvallen op kosjer winkels en Joodse graven in onder andere in Parijs. Dit meldt Arutz Sheva.

 Vorige week zondag meldde het UEJF, The Union of Jewish Students in Frankrijk dat de donderdag daarvoor op de voorgevels en ramen van 12 kosjer winkels in Parijs besmeurd waren met afbeeldingen van Swastika's. De Franse politie sprak over vier nazi's die betrapt werden met het tekenen van Swastika's op zowel twee winkels als op de muur van een Joodse school en een gebouw op de Voltaire Boulevard, dat tot de 11e district van Parijs behoort.

Burgermeisje Bertrand Delanoe van Parijs zei: "Ik wil langs deze weg mijn emoties en mijn verontwaardiging na aanleiding van de ontdekking van de hakenkruizen op de gevels van de Voltaire Boulevard tot uiting brengen. Zulke daden die onze donkerste uren van onze geschiedenis in herinnering brengt, mag niet ongestraft blijven. In de naam van Parijs herhaal ik mijn vastberadenheid om onophoudelijk tegen antisemitisme te vechten en de waarden van tolerantie en respect dat in het identiteit van onze stad ligt, te verdedigen."

Voor het voorval van de kosjer winkels, werden enkele dagen daarvoor meer dan 25 graven op de Joodse begraafplaats vlakbij Straatsburg vernield. Bronnen meldden dat de grafstenen op z'n kop werden gegooid, beschadigd en werden overladen met scheldwoorden. Opmerkelijk is dat het wederom om dezelfde begraafplaats gaat dat afgelopen winter door vernieling en antisemitisme werd overladen (scroll tot 'Joods kerkhof in Straatburg tijdens Holocaust Rememberence Day vernield').

Frankrijk staat niet op zichzelf. Joodse kinderen in Olney (Maryland; VS) werden onderworpen aan antisemitisme toen zij twee weken geleden op zomerkamp van Bnei Shalom Synagoge afgezet werden en Swastika's ontdekten met de leuzen "Arbeit Macht Frei".

In juli werd de synagoge van Mmalmo niet van antisemitisme gespaard gebleven.

De Franse Minister van Binnenlandse Zaken, Brice Hortefeux, benadrukte dat de meest recente antisemitische aanvallen "afschuwelijk en verdrietig" is en zei verder dat het een "duidelijk gericht was naar de herinnering van de gedeporteerden van de Joodse gemeenschap van Frankrijk. Ik ben meer dan vastbesloten om tegen alle vormen van racisme en alle vormen van extremisme te vechten." De Burgemeester van Marmande wees de vinger naar de Holocaustontkenners die de woorden als 'leugens' en 'Zionisme' en 'belangen' (gepaard met een dollar-teken) in rode verf op de monumenten kalkten. Daarnaast schreven zij de namen van nazi-concentratiekampen erbij.
Verder is er in de Franse Melun op de muren van de Etz Chaim Synagoge een Swastika aangetroffen.

Afgelopen winter werd het middels een rapportage duidelijk dat er in 2008 een toename is van antisemitisme van 75%! (Scroll naar 'Antisemitisme in Mexcio, Spanje, Caïro, Rusland, Engeland, Frankrijk en Canada'). Er werd uitgelegd dat dit deels te wijten zou zijn aan de Israëlische Operation Cast Lead die tegen de terroristische organisatie Chamas in Gaza opereerden. Sindsdien is het antisemitisme onomstotelijk wereldwijd fors toegenomen.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.