12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De eroev van Abu Tur (Jeruzalem) zorgt voor politieke problemen
Publicatiedatum: woensdag 11 augustus 2010 Auteur: Redactie | 1.143 keer gelezen
Halacha, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Maatschappij, Sjabbat »
Eroev van Amsterdam/Amstelveen In de gemengde Joods-Arabische buurt in Jeruzalem Abu Tur is een nieuw ophef ontstaan tussen Joden en Arabieren. Arabieren hebben de eroev van Abu Tur omver gehaald. Dit meldde Arutz Sheva onlangs.

Een Eroev is een gemarkeerde grens (dat kan zowel natuurlijk door een rivier zijn als onnatuurlijk door middel van een hoge draad) dat er voor zorgt dat Joden voorwerpen tijdens Sjabbat kunnen dragen zonder de Toraverbod te schenden. Voordat de Sjabbat begint wordt de eroev gecontroleerd.

Vrome Joden van Abu Tur proberen de eroev letterlijk omhoog te houden, terwijl de Palestijnse kinderen deze weer neerhaalt. Vele Arabieren vinden de draad voor de eroev namelijk erg verdacht en denken dat het als een 'geheime grens' dient om Joden te waarschuwen om juist weg te blijven uit de omgeving van de Arabieren. Niet vrome Joden begrijpen schijnbaar de eroev-regels ook niet en denken dat het als een waarschuwing tegen toeristen dient om hen zo ver mogelijk uit de Joodse gedeelte te houden. Een niet vrome Jood die in Abu Tur woont denkt zelfs dat de eroev als een grens van een "gezegend zone" voor de Joden tijdens de Joodse feestdagen dient. Niet wetende dat er geen draagverbod tijdens feestdagen geldt.

Verder ergeren de Arabieren aan de eroev, omdat deze het voor hen haast onmogelijk maakt om te vliegeren.

Net als buiten Israël klagen steeds meer tegenstanders van de eroev over de draden die het zicht zouden belemmeren. Men meent zelfs dat de waarde van onroerend goed door een eroev kan doen dalen.

Ondertussen is deze strijd tussen de Joden en de Arabieren geweldloos. Althans voor nu.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.