17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Opperrabbijn van Israël: waarom worden professoren wel beschermd en rabbijnen niet?
Publicatiedatum: maandag 16 augustus 2010 Auteur: Redactie | 912 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Charediem »
Rabbi Yaakov Yosef

In navolging van de arrest op Rabbi Shapira, werd zowel de Opperrabbijn van Kiryat Arba en Chrevron en Voorzitter van het Rabbinaat van Yesha - Rabbi Dov Lior - en Rabbi Yaakov Yosef, de zoon van de spirituele leider van de Shaspartij- Rabbi Ovadjah Yosef - ondervraagt over het boek
"The Torah and the King" van Rabbi Shapira. Dit meldde Arutz Sheva onlangs. 

Beide rabbijnen hebben op de dagvaarding geen gehoor gegeven: "de vervolging tegen onze Maran omdat hij zijn mening ten gunste van onze soldaten tijdens oorlog gegeven heeft, zal hem niet weerhouden om onze soldaten te blijven informeren over het bewaken van hun eigen leven en die van de burgers." Zoals bekent is zijn boek gebaseerd op de Tora en daarom zullen deze rabbijnen "niet meewerken aan de vervolging en het politieke onderzoek, omdat de heilige Tora niet onder verhoor gesteld mag worden en dus niet toegankelijk is voor onderzoek. Op ieder moment, zeker ten tijde van oorlog, moet de Tora de morele code en doorslaggevend zijn voor het IDF en het gehele juridisch systeem. De poging om rabbijnen door middel van intimidatie te doen weerhouden hun op Tora gebaseerde meningen en adviezen te geven, is een ernstige daad en zij zullen er niet in slagen. Onze gehele recht van bestaan in dit land is allemaal dankzij onze heilige Tora!
Wij doen een beroep op alle Joden om te protesteren tegen de vernedering van de Tora en tegen de regering dat met geweld de monden snoert," beëindigen de rabbijnen hun verklaringen.

Rabbi Dov Lior

Ook de Opperrabbijn van Israël heeft volgens Arutz Sheva van zich laten horen. Zo verklaarde hij vanmorgen op de Voice of Israël Radio dat een rabbijn niet door de politie ondervraagd mag worden aangaande zijn goedkeuring over een Halachische boek. "Israëlische professoren reizen de wereld over om hun kritiek op hun eigen land en het IDF openlijk te geven. Zij zijn beschermd door de wet van vrijheid van meningsuiting. Waarom worden de rabbijnen in Israël niet door dezelfde wet beschermd?"

De Opperrabbijn is ook van mening dat de politie in het gevolg eerst de opperrabbijnen van Israël moeten benaderen om hen naar de betekenis van een Halachische boek uit de huidige generatie te vragen. De Opperrabbijn is er van overtuigd dat wanneer hij of zijn evenknie Opperrabbijn Shlomo Amar vanuit hun professionele benadering waren gehoord, de politie geen nut in hebben gezien om de Rabbijnen Lior en Yosef te dagvaarden.

Vijftig rabbijnen hebben ondertussen een brief ondertekend waarin de rabbijnen Lior en Yosef gesteund worden. Daarnaast zal komende woensdag in Jeruzalem een conferentie worden gehouden om de "onafhankelijkheid van de Tora" te ondersteunen.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.