12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Nieuw programma binnen het IDF: nog meer Torastudie
Publicatiedatum: woensdag 20 oktober 2010 Auteur: Redactie | 1.244 keer gelezen
IDF, Maatschappij, Charediem, IDF: meest humane leger, Jodendom en de IDF »
Nog meer nieuws aan het front van het IDF. Vijfenzeventig nieuwe IDF rekruten waren de eerste die deelnamen aan een speciale programma - sjiloeviem - dat militairen gelegenheid geven hun tijd tussen het actieve militaire plicht en Torastudie te verdelen. Dit meldt Arutz7 vandaag.

Het IDF had al een programma dat 'Hesder' (lett. 'regeling') heet waar religieuze mannen hun diensttijd kunnen verdelen met Torastudie. Het stelt je dus in staat om je dienstplicht binnen een grotendeels religieus milieu in te vullen, gemengd met religieus-seculiere-eenheid, zonder dat je zal terugkeren naar jesjive. Echter duurt de Hesder-regeling 18 maanden van dienstplicht en drie en een half jaar Torastudie. Tot nu toe was de situatie zo wanneer iemand langer in dienst wilde blijven, stopte de Hesder-regeling.

Vrij vertaald heet het nieuwe programma ' Integratie'. Dit programma maakt de jonge religieuze Zonistische militairen mogelijk dienst te doen binnen een religieus raamwerk voor twee volle jaren en zij lernen Tora voor twee jaar. Dit ten opzichte van de drie jarenplan van het Hesder-programma.

"Dit beantwoordt aan de behoefte die tussen de jesjive-studenten bestond, " legt Eitan Ozeri van de Hesder Yeshivas Association uit. "Een grote groep studenten werden in het verleden weggestuurd nadat zij hun diensttijd hadden vervuld waarvan een aanzienlijk deel van de diensttijd in de jesjive werd doorgebracht.”

De eerste rekruten zullen Givati-eenheden dienen en hen in een eventuele strijd ondersteunen. Na twee jaar dienst zullen zij terugkeren naar de jesjive voor nog een jaar Torastudie.

Door het nieuwe programma is de populariteit Torastudie en diensttijd verdubbeld van 75 tot 150 deelnemers.

Voor het IDF bestaat wel het nadeel dat de militairen die religieus zijn, niet onvoorwaarlijk de opdrachten zullen uitvoeren. Rabbijn van de Hesder-jesjive geven aan dat Halacha (Joods religieuze Wet) bóven het IDF staat.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.