20 Sjewat 5782 | 22 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Al-Qaeda in Irak roept op tot jihad in Egypte; Is het nu ‘revolutie’ in Egypte of gewoon slecht theater?
Publicatiedatum: woensdag 09 februari 2011 Auteur: De Redactie en Rob Wijnberg | 1.165 keer gelezen
Arabische Lente, Moslimbroederschap, Sharia, Egypte »
WASHINGTON -  De Islamitische Staat van Irak, een groep waarin een Iraakse tak van al-Qaeda de scepter zwaait, heeft de betogers in Egypte opgeroepen een jihad (heilige oorlog) te beginnen. Verder pleit de terreurgroep voor een regering in Egypte die zich laat leiden door de sharia (islamitisch recht).

SITE, een Amerikaanse website die online activiteiten van terreurorganisaties in de gaten houdt, meldde dat woensdag. Het zou een van de eerste reacties op de betogingen in Egypte zijn van een aan al-Qaeda verbonden terreurgroep.

Onlangs eiste de Islamitische Staat van Irak de verantwoordelijkheid op voor een reeks aanslagen in januari op sjiitische pelgrims in Irak. De groepering hoopt met de aanslagen de sektarische tegenstellingen in het Arabische land aan te wakkeren.

Cairo, 8 februari 2010. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Hosni Mubarak verzocht binnen afzienbare tijd af te treden als president van Egypte nog even te blijven zitten waar hij zit, om een ordentelijke transitie van de macht voortzetting van een pro-westers regime veilig te stellen. Tevens is de politieke druk opgevoerd in goed overleg besloten om een aantal fundamentele hervormingen nietszeggende maatregelen door te voeren die de hoop op schijn van democratisering zullen vergroten. In een persbericht pr-bericht van het ministerie van Buitenlandse Amerikaanse Zaken juicht minister Rosenthal de voorgenomen maatregelen toe: “Deze plannen zullen zeker ten goede komen aan de stabiliteit in de regio onderdrukking van anti-westerse sentimenten”, aldus de minister Amerikaanse ambassadeur.

Barack Obama, president van de Verenigde Staten woordvoerder van de joodse lobby, benadrukte al eerder dat hij Egypte nog altijd beschouwt als een van de voornaamste bondgenoten doorvoerhavens van olie in de regio, alsmede een van de belangrijkste partners in de strijd tegen terrorisme bescherming van Israel. Obama sprak dan ook zijn onvoorwaardelijke steun uit voor de Egyptische oppositieleider westerse afgevaardigde Mohamed ElBaradei. Verder beloofde hij niet te zullen korten op de jaarlijkse 1,3 miljard dollar aan humanitaire hulp wapens en straaljagers van de VS aan Egypte. “De toekomst ziet er zonnig uit voor het Egyptische volk Amerikaanse bedrijfsleven”, stelde een woordvoerder van het Witte Huis. “Dit kan wel eens het begin zijn van een heel nieuw tijdperk businessmodel.” In een beladen speech, vorige week vrijdag, wendde president Obama zich ten slotte ook nog direct tot het Egyptisch volk zelf: “We hear your voices” “Stop screaming.”

Premier Rutte zei nu te hopen dat er zo snel mogelijk zodra wij er klaar voor zijn vrije verkiezingen in Egypte kunnen worden georganiseerd geregiseerd. “Het is nu aan het Egyptische volk om hun lot te bepalen de goede keuze te maken”, aldus Rutte, die eraan toevoegde blij bezorgd te zijn om de compromisbereid van de Moslimbroeders die idiote moslimbaarden. PVV-leider schaduwpremier Geert Wilders, die zich altijd hard heeft gemaakt voor de democratisering van het Midden-Oosten heilige oorlog tegen de islam, heeft verheugd gereageerd op de revolutie in Egypte, was niet bereikbaar voor commentaar.

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.