13 Tisjri 5782 | 19 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
'Wie nog raketten op Israël afvuurt is verrader'
Publicatiedatum: maandag 21 augustus 2006 Auteur: De Redactie | 1.427 keer gelezen
Libanon en Chizballah, Defensie en Veiligheid, De Libanonoorlogen, Europese Unie, Verenigde Naties, UNIFIL, Syrië, Turkije, Duitsland »
(Novum/AP) - De Libanese regering zal elke groep die het staakt-het-vuren met Israël schendt keihard aanpakken en beschouwen als verrader. Dat heeft de Libanese minister van defensie, Elias Murr, zondag gezegd.

De waarschuwing is niet bedoeld voor de Hezbollah-militie, zei de minister, want die houdt zich aan zijn belofte om geen raketten meer af te vuren. Maar elke raket die door anderen van Libanees grondgebied wordt afgevuurd zal worden beschouwd als "collaboratie met Israël om (dat land) een voorwendsel te geven aan te vallen". Kennelijk is Murr bang dat door Syrië gesteunde Palestijnse strijdgroepen die de afgelopen weken eigen raketten op Israël hebben afgevuurd, daarmee door zullen gaan.

Zaterdag dreigde Murr de overeengekomen stationering van het Libanese leger in Zuid-Libanon stop te zetten naar aanleiding van een Israëlische commando-operatie in de Oost-Libanese Bekaavallei. Israël zei de overval te hebben uitgevoerd om wapensmokkel vanuit Iran en Syrië te voorkomen. Bij gevechten die uitbraken nadat de commando's door helikopters waren afgezet kwam een Israëlische officier om het leven en raakten twee Israëlische soldaten gewond.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Staten verklaarde de Israëlische actie tot een schending van het staakt-het-vuren en waarschuwde dat elke schending de fragiele rust in gevaar brengt die na veel onderhandelen is bereikt. De Amerikaanse regering wilde Israël niet bekritiseren. Een woordvoerder zei dat Israël had gereageerd op wapensmokkel naar Libanon, wat volgens de staakt-het-vuren-resolutie van de VN-Veiligheidsraad dient te worden voorkomen. "Het onderstreept het belang van een snelle stationering van de uitgebreide Unifil", aldus de woordvoerder.

Vooralsnog ontbreekt snelheid bij de stationering van de dertienduizend militairen die de tweeduizend manschappen van de huidige UNIFIL moeten gaan versterken. De Verenigde Naties willen voor 28 augustus minstens 3.500 man in Zuid-Libanon hebben gestationeerd en zeggen dat er meer Europese militairen nodig zijn voor deze eerste troepenmacht. Frankrijk riep de Europese landen zondag op komende week bijeen te komen om snel te bepalen hoeveel troepen zij bereid zijn te sturen. Zelf beloofde Frankrijk aanvankelijk vijfduizend man, maar voorlopig stuurt het er slechts tweehonderd, van wie er 49 zaterdag als eersten in Zuid-Libanon aankwamen. De rest scheepte zich zondag in voor de overtocht naar Libanon, waar zij donderdag worden verwacht.

Behalve Frankrijk hebben Italië en Finland in eerste instantie troepen toegezegd, maar op een bijeenkomst van 49 potentiële deelnemers bleken alleen Maleisië, Indonesië, Bangladesh en Nepal bereid infanterietroepen te leveren die het front van de uitgebreide UNIFIL-vredesmacht moeten gaan vormen. Israël maakt bezwaar tegen de deelname aan de vredesmacht van de eerste drie (moslim)landen, omdat die Israël niet hebben erkend. De VN hopen dat een grotere deelname van Europese militairen de vredesmacht voor zowel de Israël als Libanon aanvaardbaar maakt. Griekenland zal een verzoek om troepen te sturen waarschijnlijk honoreren, zei de Griekse minister van defensie Evangelos Meimarakis zondag. Voor het zover is zullen echter eerst de voorwaarden bekend moeten worden waaronder de troepenmacht in Zuid-Libanon gaat opereren, zei hij.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Abdullah Gul bracht zondag een bezoek aan Israël om over een mogelijke bijdrage te spreken. Turkije onderhoudt goede betrekkingen met Israël en is daarmee een van de weinige moslimlanden die voor Israël aanvaardbaar zouden zijn.

Maleisië heeft duizend militairen aangeboden. Vice-premier Najib Razak zei tegen de krant New Sunday Times dat Libanon de Maleisiërs er graag bij wil hebben en dat hij hoopt dat het Maleisische contingent door de VN zal worden geaccepteerd. Mocht dat niet zo zijn, dan zal Maleisië alternatieve hulp bieden, zei Najib.

Zuid-Korea gaf zondag aan wellicht bereid te zijn militairen naar Libanon te sturen. Een functionaris van het ministerie vaan buitenlandse zaken zei dat Zuid-Korea een rol wil spelen die past bij zijn internationale status en verantwoordelijkheid. Hij benadrukte echter dat er nog geen duidelijkheid of overeenstemming is over een bijdrage aan de vredesmacht in Libanon.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak de hoop uit dat de Europese landen meer troepen zullen leveren, maar bleef erbij dat haar eigen land om historische redenen afziet van een rol in de strijdmacht die bij de Israëlische grens wordt gestationeerd. Wel heeft Duitsland aangeboden voor de kust te patrouilleren om wapensmokkel over zee naar Libanon te voorkomen.

De ministers van buitenlandse zaken van de Arabische Liga kwamen zondag in spoedzitting in Egypte bijeen om te praten over de financiering van de wederopbouw in Libanon en manieren om het vredesproces met Israël weer op gang te brengen. Alleen zo denken de gematigde Arabische landen de door Syrië en Iran aangemoedigde radicalisering in de Arabische wereld een halt te kunnen toeroepen.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.