12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Rabbinale Raad heeft de oplossing: Geef ons particuliere bussen!
Publicatiedatum: dinsdag 20 december 2011 Auteur: Redactie | 951 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Maatschappij, Charediem, Seksesegregatie, Beit Shemesh »
Lees hier wat de Mehadrin-buslijnen precies inhouden

De Charedische Raad voor Vervoer heeft afgelopen maandag een boze persbericht uitgegeven met daarin de eis dat Charediem gebruik moeten kunnen maken van eigen particuliere buslijnen. Het persbericht is een reactie op de misleidende populaire en controversiële berichten in de media.

De Raad meent dat de Mehadrin buslijn-regeling – waar vrouwen achterin zitten, waardoor zij het gevoel hebben hun waardigheid te behouden – geheel vrijwillig is. "Wij veroordelen iedere vorm van dwang, zowel dwang naar vrouwen die in een overvolle gemengde bus moeten staan als de situatie waarin de vrouw van plaats zou moeten wisselen tijdens de rit in de bus. Grote Geleerden van Israël hebben dit diverse malen in het verleden hierover geschreven," luidde het bericht.

"Wij zijn getuige van een goed getimede antidemocratische campagne die gefinancierd wordt door verschillende fondsen en instanties als doel om opzettelijk het volk te besmeuren met provocaties. We kunnen alleen maar afvragen hoe die wijdverbreide campagne is ontstaan, immers: deze lijnen [red. de Mehadrin-buslijnen] zijn al ruim 20 jaar actief."

De Mehadrin-buslijnen kwam in opspraak toen in Ashdod een linkse provocateur met opzet andere passagiers lastig ging vallen door onder meer andere passagiers te bedreigen. De politie werd pas ingeschakeld toen een aantal passagiers de bus uit wilden stappen en hun geld terug vroegen, maar de chauffeur hen vervolgens een vergoeding weigerde te geven.

Rabbijnen hebben een onpartijdig onderzoek geëist. "De Charedische gemeenschap en haar vertegenwoordigers hebben de autoriteiten in het verleden meerdere malen gevraagd particuliere buslijnen mogelijk te maken. Het rabbinale comité probeerde zelfs zelf particuliere lijnen te beheren, maar het Ministerie van Vervoer heeft dit met hand en tand bestreden."

Joden, redt ons!

Nadat bekende Rabbaniem de wens voor particuliere bussen hebben geuit, hebben vijf Charedische miljonairs volgens de Charedische Radiozender Kol Chai geld gedoneerd om de particuliere Mehadrin-lijnen op te zetten voor de Charedische wijken in Jeruzalem, Ashdod en Beit Shemesh. Ze hebben zelfs geld gedoneerd voor een aantal intercitylijnen. De bussen zijn voorzien van een tsedokepot waar men donaties in kan doen, maar een ieder is vrij om bij te dragen of niet. De scheiding particuliere bussen zouden verplicht moeten worden, aldus Kol Chai.

Lang niet alle vooraanstaande Rabbaniem zijn het eens om Mehadrin buslijnen in te zetten. Zo heeft een van de grootste Rav van deze tijd – Maran Rav Rabbi Joseef Shalom Elyashiv – zich juist negatief over de Mehadrin buslijnen geuit.

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.