25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het Vaticaan aast op Jeruzalem: same old song
Publicatiedatum: zaterdag 24 december 2011 Auteur: Redactie | 995 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Heilige Plaatsen, Rabbi Sprecher, RKK »
Kardinaal Jean-Lious Tauran, hoofd van de Vaticaanse Raad voor Interreligieuze Dialoog, verklaarde enkele dagen geleden in Rome dat de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten de status van de Heilige Plaatsen van Jeruzalem moeten aanpakken.

Al eerder werd door het Vaticaanse 'Minister' van Buitenlandse Zaken gemeld dat sommige heilige plaatsen in Israël onder het Vaticaanse autoriteit zou moeten vallen. Dit werd al eerder voorgesteld met betrekking tot de Bovenzaal van de Berg Tsion [zie links] waar de graven van David hamelech [koning David] en Sjlomo hamelech [koning Sjlomo] beheert wordt door de Diaspora Jesjive van Rabbi Sprecher, eveneens op de Berg Tsion. Maar uiteraard doelen zij ook op het Hof van Getsemane en de Olijfberg. Samen met de Tempelberg ook wel “de Heilige Basin” genoemd.

Tauran gelooft niet in vrede wanneer de vraag rond de heilige plaatsen onbeantwoord blijft. "Het deel van Jeruzalem binnen de muren met de heilige plaatsen van de drie religies is het erfgoed van de gehele mensheid. De heilige en het unieke karakter van het gebied moet worden beschermd en dat kan alleen gedaan worden met een speciale internationaal gegarandeerde statuut."

De discussies over de heilige plaatsen tussen Israël en het Vaticaan zitten muurvast. Wederom vroeg het Vaticaan onlangs de controle over de religieuze plaatsen van de door Dawied hamelech gestichte stad en hoofdstad van moderne – maar ook van het oude Israël. Daarom heeft de voormalige aartsbisschop van het Vaticaan in Jeruzalem - Michel Sabbah - een oproep aan de Europese Unie en de Verenigde Staten gedaan om de 'verjoodsing van Jeruzalem' te stoppen. Zo gaf Mgr. David-Maria Jaeger - onlangs door paus Benedictus XVI benoemd tot lid van de hoogste rechtbank van het Vaticaan, in Washington een voorbeeld. Hij vroeg: "Staat op het Amerikaanse paspoort van een Amerikaanse jongen dat in Jeruzalem geboren ook Israël op? Is Jeruzalem de hoofdstad van Israël of onderdeel van een nationaal grondgebied?"

"De rechtse vleugel van Israël vallen steeds meer en meer Jeruzalem binnen door te proberen Jeruzalem uitsluitend een Joodse stad van te maken door andere geloven uit te sluiten," meende de Latijnse Patriarch van Jeruzalem Fouad Twal ongefundeerd tegen bisschoppen van Europa en Noord Afrika tijdens een pelgrimsreis naar Israël. Afgelopen zomer beweerde hij tijdens zijn bezoek aan de Angeliaanse aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury dat er meer dan 550.000 Israëli's in Oost-Jeruzalem en op de Westbank leven. "De demografie van Jeruzalem verandert snel waardoor de heilige plaatsen in gevaar zijn."

Dat het bovenstaande niet vriendschappelijk bedoeld is, is een feit doordat de paus in 2009 in Bethlehem over een onafhankelijke Staat Palestina sprak. De sterke agentschap van het Vaticaan voor de wereldwijde bedevaarten - de Opera Romana Pellegrinaggi - organiseerde een marathon voor 'de vrede' in Jeruzalem als protest tegen het veiligheidshek in de buurt van Bethlehem en ter ondersteuning van de 'Palestijnse politieke rechten'. De mars startte op de Olijfberg en stopte bij het graf van Dawied halemech op de Berg Tsion waar men beweert waar het Laatste Avondmaal plaats zou hebben gevonden.

Deze plek staat bekend als het Graf van koning David en is het belangrijkste doelwit van het Vaticaan. Het is een complex van gebouwen waar de koningen van Judea, Dawied Hamelech en Sjlomo hamelech werden begraven. Echter zou dit door historici betwist worden.

Al veertig jaar heeft de Diaspora Jesjive deze plek onder haar beheer en de hoofden van deze jesjive vrezen dat het Vaticaan zullen eisten de plek om te zetten tot een bedevaartsoord voor honderdduizenden katholieken die daar ook hun diensten gaan houden. Het Vaticaan eist ook dat Israël de soevereiniteit over de Kotel en de Tempelberg opgeeft.

De 'Heilige' Stoel is niet de enige die Joodse heilige plaatsen opeist van Israël: zo wordt de Kotel met behulp van UNESCO als Islamitisch bestempeld, eveneens de graven van Joseef Hatsaddiek [Jozef], zijn moeder Rachel bij Bethlechem en de graven van de Aartsvaders in Chevron. En UNESCO heeft onlangs de PA toegelaten tot lidmaatschap van UNESCO. Obama is weer voorstander om Jeruzalem geheel onder internationaal beheer [de VN] te zetten.

Ieder aanspraak die het Vaticaan tracht te doen aan de onderhandelingstafel, wordt echter wel ondermijnd door de medeplichtigheid van het Vaticaan tussen 1948 en 1967 toen Jordanië de heiligste plaatsen van het Jodendom bezette en ontheiligden. De Joden werden systematisch uitgesloten van het bezoeken van deze heiligdommen. De Jordaniërs bouwden een hotel en een weg dwars door de Joodse begraafplaats op de Olijfberg en gebruikten de vernielde grafstenen om de toiletten te bouwen in het Intercontinental Hotel, die dus naar alle waarschijnlijkheid staat op begraafplaatsen.
Tijdens de Sjoa' [Holocaust] heeft paus Pius XII met het Vaticaan de ondenkbare grove schendingen van de Joodse rechten van de mens in de doofpot gestopt.
Als Israël daarom werkelijk de soevereiniteit over de heilige plaatsen zou opgeven, zou de tijd teruggedraaid worden toen Jeruzalem gescheiden werd door een zeven kilometer lange muur van prikkeldraad, mijnenvelden en bunkers.

Op 1 december kwamen verschillende christelijke en islamitische notabelen bij elkaar bij een conferentie hoe zij samen zouden kunnen samenleven in een toekomstige Palestijnse Staat. 

Copyright © 2011 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.