16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Minachting tegen Charediem neemt met de dag toe
Publicatiedatum: maandag 02 januari 2012 Auteur: Redactie | 1.196 keer gelezen
Rabbi Sprecher, Redactie, Maatschappij, Nazi's, Eli Yishai, Charediem, Seksesegregatie, Beit Shemesh »

Afgelopen zondag heeft de Israëlische Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai – van de Sefardische Charedische Shas-partij – het media-geweld tegen de charediem sterk veroordeeld. Hij gelooft dat de minachting die wereldwijd tegen de charediem stijgende is, verergerd wordt door een klein extremistische kerngroep.

"Iedereen weet dat het om een kleine groep mensen binnen de charedische samenleving gaat. Maar het verzet is tegen alle charediem," zei Yishai. "[Charedische] Vrouwen en kinderen worden buiten de camera's om aangevallen en vervloekt. Ik wil niet dat mijn woorden worden geherinterpreteerd alsof ik achter deze kleine groep extremisten sta. De juridische autoriteiten zijn namelijk het aangewezen orgaan om met deze kleine, extremistische groep om te gaan."

Ook Rabbi Sprecher, decaan van de Diaspora-jesjive in Jeruzalem heeft hier een uitgesproken mening over. Afgelopen motse Sjabbes vroegen wij om zijn reactie, omdat zijn zoon in Beit Shemesh woont. De rabbijn vertelde aan Jodendom-online dat zijn schoondochter een goede vriendin is van Hadassa Margolese, de moeder van Naama die in media bekend hebben gemaakt dat een groep van volwassen Charediem de meisjes van de gemeenschap van Modern Orthoxen van Beit Shemesh dagelijks op weg naar school lastigvallen. Rabbi Sprecher kon melden dat het niet om 300 buitensporige charediem gaat, zoals de media dat meent, maar dat het om een kerngroep van twintig man gaat die zelfs hun eigen rabbijnen en rebbes lastigvallen en bedreigen. "Het zijn verkleedde hooligans die zich als charediem voordoen," reageerde Rabbi Sprecher.

Toen wij op het moment dat wij om de reactie van Rabbi Sprecher vroegen, hadden bijna 1500 demonstranten zich verzameld op Shabbat plein in de wijk Geula in Jeruzalem om te protesteren tegen de onderdrukking en ophitsing tegen hen vanuit de media en de overheid. Onder hen waren een tientallen volwassen mannen, maar ook jongens, die de nazi-gele sterren op hun borst droegen, met het woord "Jude" in het midden geschreven. Zij riepen: "Zionisme is racisme" en "Zionisten zijn geen Joden."

Gedacht wordt dat de protesten om de feitelijke wereldwijde toenemende minachting voor de charediem zouden gaan. Duidelijker wordt dat deze kleine groep charediem andere motieven hebben, zoals de twintigtal charedische mannen uit Beit Shemesh die doen alsof het om segregatie gaat, maar in feite gaat het om weerstand van een kleine groep extremistische charediem die het licht niet in de modern-orthodoxe Joden ogen gunnen, omdat de meeste modern-orthodoxe Joden Religieus Zionistisch zijn.

Minister Yishai distantieerde zich ook van deze charediem: "Ik ben tegen het gebruik van iedere symbool uit de Holocaust als understatement tijdens demonstraties," verklaarde hij. Ook Minister van Defensie, Ehud Barak, heeft de gebruik van symbolen uit de Sjoa scherp veroordeeld. "De kampkleding en de 'Jude'-tekens zijn schokkend en ontstellend. Het gebruik van gele sterren en kleine kinderen die met volle overgave met hun [geboeide] handen zwaaien, overschrijdt de grens [van fatsoen] die de charedische leiders - die hiervoor grotendeels verantwoordelijk zijn - niet mogen accepteren," zei Barak in een verklaring.

 Rabbi Ovadia Yosef sjlita

De spirituele leider van de Charedische Sefardische Shas-partij en voormalige Sefardische Opperrabbijn – Ovadia Yosef – heeft zich sterk tegen deze groep charediem verzet. "Er zijn charediem die handelen lijnrecht tegen de Tora in," zei hij in een reactie, "zij moeten aan de kaak worden gesteld." Ook het fenomeen van vrouwenuitsluitingen, waar uiteindelijk de hele ... omgaat, beschouwd hij als godslastering. "Wij haten de seculieren helemaal niet, wij houden van hen. Wij leren Tora om juist dichter tot hen te kunnen komen. Het is een gebod om je naaste lief te hebben. Dit gebod is net zo belangrijk als de hele Tora. Daarom moeten wij hen niet van ons afsluiten, maar dichter tot hen komen. Het is een mitswe om iemand die van 'ver' komt dichterbij te brengen. Er bestaat geen Jood zonder nesjama, zelfs de journalisten hebben een nesjomme."

De rabbijn waarschuwt dat de Derde Tempel niet gebouwd kan worden op het fundament van haat. "De basis moet onvoorwaardelijke liefde zijn," merkte hij op.

Tijdens de zondagbijeenkomst, heeft de Knesset naar aanleiding van protesten besloten dat er spoedig een nieuwe wet ontwikkelt zal worden waar 'Nazi-vloek' en misbruik van de gele ster in Israël verboden zal worden. Een boete bij overtreding van deze wet kan oplopen tot 100.000 NIS [ruim 20.000 euro] of een gevangenisstraf van 6 maanden. Hiermee wordt er direct geanticipeerd op deze 'gekte' en een 'kankzinnigheid' van sommige charediem die zulke onbegrijpelijke daden doen.

De demonstranten zeiden in een reactie dat het niet de bedoeling was om Israël met Nazi-Duitsland te vergelijken, maar dat de anti-charedische sentiment en opruiing onder de wereldbevolking tegen de charediem wereldwijd - aangewakkerd door de media - te vergelijken is met de anti-Joodse opruiing in Duitsland voordat de Sjoa uitbrak.

Dayan Evers reageerde vandaag in de media: "Dit kan echt niet. Deze symbolen worden te gemakkelijk gebruikt.”

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.