25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Nog meer aanvallen op Charediem; Rav Lau: Geschreeuw van 'Nazi!' veroorzaakt mij nachtmerries
Publicatiedatum: zondag 08 januari 2012 Auteur: Redactie | 1.092 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Nazi's, Rav Lau, Charediem, Beit Shemesh »

Alle charediem wereldwijd moeten zichzelf verantwoorden om acties als deze door enkele tientallen charediem die de plank hiermee volledig misslaan.

Vorige week meldden wij niet alleen de weerzin onder charediem en rabbijnen met betrekking tot het handje vol charediem die zich op een weerzinwekkende wijze hun punt maken, maar wij meldden ook dat een charedisch meisje is lastig gevallen door seculieren is aangevallen.

Bronnen zoals Arutz7 meldden vorige week dat naast dat meisje nog een charedisch jongen door seculiere tieners bij een bushalte in elkaar geslagen is. Met andere woorden: alle charediem lijken bijvoorbeeld vogelvrij voor de seculieren door een handje vol charediem. De ervaringen van het charedische meisje en jongen staan namelijk niet op zichzelf.

Zo werd afgelopen Motse Sjabbes een Ger Chassied uit Rova Zayin in Ashdod door seculieren het ziekenhuis ingeslagen. Hij wist te ontsnappen en werd door zijn vader naar het ziekenhuis gebracht waar hij aan zijn verwondingen werd geholpen.

Plaatsvervangende Minister van Gezondheid Yaakov Litzman [zie afbeelding] heeft het geweld veroordeeld. Hij wijt deze agressie aan de toenemende campagne tegen de charediem. Met name de media spuit haat jegens de ultraorthodoxen. Ook vindt Litzman dat sommige ambtenaren onverantwoordelijke uitspraken hebben gedaan wat koren op de molen van de media is. Door deze haat-campagne tegen de charediem voelen sommigen de vrijheid charediem lastig te vallen en in elkaar te slaan.

Toen een 16 jarige charedi bachoer niets vermoedend op een station in Natanya wachtte om de trein naar Ashdod te nemen, werd hij door seculiere jongeren voor terrorist uitgescholden: "jij bent een terrorist en iedereen rent voor jou weg!" werd er naar hem geschreeuwd.

Elders in Netanya werden een aantal charedische jongeren door een bedrijfsleider een winkel uit gebonjourd met de vermelding dat charediem niet meer welkom zijn. De bedrijfsleider zou klachten hebben gekregen van andere klanten met de vermelding dat de jongeren andere klanten zouden hebben beledigen. De charedie bochriem meldden dat zij niet weten waar hij het over heeft en niemand in de winkel te hebben aangesproken.

In Shaare Zedek Ziekenhuis in Jeruzalem werd een charedi in de lift door iemand uitgescholden en beledigd omdat hij charedisch is. De beledigingen ging wel tien etages aan een stuk door.

Charediem uit Haifa en Tsfat kwamen aan in Chamat HaGader [een zwembad van natuurlijke bronnen] om wellicht een duik te nemen. Maar zover kwamen zij niet toen zij door een Veiligheidsfunctionaris werden tegengehouden en er niet door mochten. De charediem vertelden dat zij van verre kwamen. De ambtenaar bleef hen toegang tot Chamat HaGader ontzeggen. Toen er een klacht werd ingediend, moesten ambtenaren van Chamat HaGader hun excuses voor dit gedrag aanbieden en beloofden de situatie te onderzoeken.

In Beet Shemesh kwamen drie cherediem uit Jeruzalem terug van een bruiloft. Zij stopten bij een benzinestation waar de grenspolitie hen aan de kant zetten. Een van de agenten sommeerde de automobilist uit de auto te stappen om in de stromende regen zichzelf te identificeren, terwijl de agenten hoog en droog in hun auto bleven zitten. Uiteindelijk werden alle drie charediem ondervraagt en moesten zij een half uur in de stromende regen blijven staan. De vragen die hen gesteld werden waren irrelevant waardoor het duidelijk was wat de bedoeling was. Wat helemaal frappant was, dat er twee Arabische mannen op dezelfde moment zich verdacht opstelden, maar de grenspolitie hielden zich liever bezig met het treiteren van de charediem dan het serieus ondervragen van deze twee Arabieren.

Deze situaties zijn slechts voorbeelden van vele voorvallen die dagelijks in Israël plaatsvinden. Deze benauwende situatie jegens de charediem is verergerd sinds het verachtelijke gedrag van een twintigtal charedische mannen in Beet Shemesh die jonge modern orthodoxe meisjes op weg naar school bedreigen en lastig vallen. Hierdoor is de minachting vanuit de seculieren jegens de charediem verergerd. De tientallen charediem van de 1500 charedische protestanten die vorige week motse sjabbes in Geoela [Jeruzalem] in kamppakken en nazi-sterren op een misselijkmakende wijze tegen de seculiere misdragingen protesteerden, hebben de 'charedische' zaak niet bepaald geholpen.

Voormalige Opperrabbijn van Israël, de huidige Opperrabbijn van Tel Aviv, Rav Yisrael Meir Lau sjlitah - zelf Sjoa' overlevende - meldde in de Israëlische media dat hij geshockeerd was toen hij foto's zag van charediem die nazi-symbolen gebruikten om hun punt te maken tegen de opruiing van de media jegens de charediem. Hij noemde deze manier van protesteren onacceptabel en blasfemisch. Zeker wanneer andere mensen door hen als 'nazi' worden gelabeld. "Geschreeuw van 'Nazi!' veroorzaken bij ons, de overlevenden, slapeloosheid en nachtmerries!" zei de Rav.
Ook veroordeelde de Rav de charediem die op Sjabbat naar seculieren stenen gooiden en 'Sjabbat!" roepen omdat zij bijvoorbeeld autorijden op Sjabbat. Stenen is moekse, dus stenen gooien op Sjabbat is verboden!

Betreft de jongetjes in kampkleren, zei de Rav dat hij vreest dat wanneer deze jongetjes later groot zijn, zullen beseffen hoe zij in hun jeugd zijn uitgebuit. “Dit zal een groot negatieve impact op hun emoenah [G'ds vertrouwen] hebben.”

Ook verwierp hij iedere poging om een Jood met een Nazi te vergelijken. Een afschuwelijke wreedheid is die hij ooit met eigen ogen heeft moeten aanschouwen. “Hoe kun je de Joden met een Nazi vergelijken die in staat waren om een baby in een bakpan in een brandende Primus oven te gooien?” vroeg Rav Lau. “Ik spreek over dingen die ik met mijn eigen ogen heb gezien. Of een Nazi die een kind kon nemen, gelijkend op de persoon die aan die demonstratie deelnam en hem in stukken verscheuren? Zij die “Nazi’s! Nazi’s!” roepen – met inbegrip van de ‘price-tag’ demonstranten die IDF officieren aanvielen – hebben geen besef wat een monsters de Nazi’s wel waren en hoe diep zij wel gingen.” Daarom steunt de Rav het wetsvoorstel om de misbruik van symbolen uit de Sjoa strafbaar te maken.

De demonstranten zeiden eerder in een reactie dat het niet de bedoeling was om Israël met Nazi-Duitsland te vergelijken, maar dat de anti-charedische sentiment en opruiing onder de wereldbevolking tegen de charediem wereldwijd - aangewakkerd door de media - te vergelijken is met de anti-Joodse opruiing in Duitsland voordat de Sjoa uitbrak en zichzelf vervolgd voelen.

Maar zoals eerder gemeld: het gros van de charediem en rabbijnen hebben die wereldwijd streng veroordeeld en dat is niet voor niets. Ook is het bewezen dat dit weerzinwekkend gedrag olie op de hete seculiere plaat is waar alle charediem wereldwijd helaas schijnbaar aan moeten branden.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.