25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israëlisch parlement keurt maatregel goed die Nazi-beeldspraak en misbruik Holocaust symbolen bestraft
Publicatiedatum: dinsdag 10 januari 2012 Auteur: Chana Ya’ar | Vertaling Brabosh | 961 keer gelezen
Maatschappij, Nazi's, Rav Lau, Charediem »
Jeruzalem, zaterdag, oudejaarsavond 31 december 2011. Ultra-orthodoxe Joden manifesteren in de wijk Mea Sharim van Jeruzalem in concentratiekampkledij en met gele Davidsterren opgespeld zoals die destijds door de nazi’s werden verplicht te dragen aan alle Joden in de door de Duitsers bezette gebieden.

Een ministeriële commissie van de Knesset heeft een wet goedgekeurd die een zware boete oplegt van 100.000 sjekels [=20.387 euro] aan overtreders die een Holocaust symbool op een beledigende wijze gebruiken of om het even wie uitscheldt voor ‘Nazi’.

De maatregel werd voorgesteld door parlementslid Uri Ariel (Nationale Uniepartij) na een demonstratie van ultra-orthodoxe Joden waar demonstranten hun zonen gele Jodensterren hadden opgespeld op het Shabbatplein in de wijk Mea Sharim van Jeruzalem. Sommigen van de demonstranten kleedden zich ook in kleren gelijkend op de kampkledij die tijdens WOII gedragen werden door concentratiekampgevangenen.

Het misbruik van de Holocaust en de Nazi-beeldspraak is de laatste jaren steeds meer en meer gemeengoed geworden, zowel door ultra-orthodoxe Joodse manifestanten als door seculiere en Arabische protesteerders. Parlementslid Ariel merkte op dat de maatregel die hij heeft voorgesteld niet specificeert of de dader bepaalde banden of identiteit heeft; eerder, zei hij, richt hij zich tot het gedrag van diegenen die op cynische wijze de beeldvorming van de Holocaust misbruiken voor eigen doeleinden. “Ik ben gelukkig dat de regering deze belangrijke maatregel steunt,” zei Ariel.

“Jammer genoeg wij de laatste jaren getuige van het misbruik van Holocaustsymbolen en het gebruiken van de term ‘Nazi’ in het politieke discours. Deze daden en uitdrukkingen kwetsen de gevoelens van de overlevenden van de Holocaust, hun families en vele andere mensen in Israël."

Opperrabijn Yisrael Meir Lau van Tel Aviv-Jaffa legde onlangs een gelijkaardige verklaring af, en spoorde de regering aan om deze maatregel snel door te voeren en het belang ervan benadrukte om die toe te passen van zodra deze werd goedgekeurd.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.