25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
UPDATE [2e VIDEO TOEGEVOED]: Premier Benyamin Netanyahu in Nederland
Publicatiedatum: woensdag 18 januari 2012 Auteur: Sacha | 863 keer gelezen

Door: Devorah en nu.nl
Bron: Voz Ies Neias en Nu.nl

Vanmiddag is Premier Benyamin Netanyahu in Nederland aangekomen voor een tweedaags bezoek aan ons land. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat een Israëlische premier Nederland bezoekt.

Iran
In zijn toespraak in de bomvolle Portugese Synagoge [de Snoge] in Amsterdam op woensdag - waarvoor de gehele Joodse gemeenschap was uitgenodigd - prees hij de gezamenlijke Nederlands-Israelische stelling tegen nucleair Iran aan met de woorden "Vanmorgen begon ik de dag in Jeruzalem, de enige en onverdeelde hoofdstad van Israël. Er is een zaak waarin we zij aan zij staan. We staan zij aan zij in het tenietdoen van de dreiging van een nucleair Iran."
Ook bedankt hij de Nederlanders voor hun rol in de strijd tegen de Iraanse nucleaire dreiging, met de vermelding dat er ook sancties moeten worden opgelegd aan de Iraanse centrale bank. "Ik denk dat die sancties nu moeten worden toegepast," zei hij.

Geschiedenis
Premier Netanyahu bedankte Nederland uitgebreid voor de steun die Joden door de eeuwen heen hebben gekregen. Hij wees hiermee naar het uitzetten van Sefardische Joden uit het Spaanse rijk, die in de zestiende eeuw in Nederland een nieuw thuis vonden, maar ook naar de Nederlandse steun die Israël tegenwoordig geniet.

De premier stipte nog even de massale deportatie van Joden uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog aan, maar leek niet op de hoogte van de kwestie over een eventuele spijtbetuiging voor het falen van de Nederlandse regering tijdens de bezetting.

Palestijnen
"Nederland en Israël zien samen de noodzaak van vrede met de Palestijnen," erop wijzend dat Israël geen randvoorwaarden stelt aan de onderhandelingen. Er is volgens premier Netanyahu maar één echte voorwaarde. "Maar we kunnen niet de onderhandelingen beëindigen voordat we ook nog maar zijn begonnen." Ook wees hij erop dat vrede tussen Israël en de Palestijnen alleen kan worden bereikt als de Palestijnen bereid zijn de Joodse staat te erkennen.

Betreft Mahmoud Abbas: "Loop niet weg van de vrede. Ga door met de onderhandelingen." En: "Ik zal nooit water bij de wijn doen als het gaat om de veiligheid van Israël."

Goldstone-rapport
De premier sprak een dankwoord uit voor Nederland, dat vorig jaar tegen het Goldstone-rapport van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stemde. Een raad waarin ook Moammar Gadhafi zitting had, kan niet serieus worden genomen, aldus Netanyahu.

In het desbetreffende rapport wordt vernietigende kritiek geleverd op het gedrag van Israël tijdens de Gaza-oorlog. Israël wordt beschuldigd van het doelbewust aanvallen van burgers bij het offensief tegen Hamas, eind 2008 en begin 2009. Ook Hamas wordt in het rapport bekritiseerd, omdat de extremistische organisatie raketten afschoot op Israëlische steden, waardoor burgers gevaar liepen.

"Onze soldaten doen alles om bloedvergieten onder onschuldige Palestijnen te voorkomen", zei Netanyahu hierover. "En dan noemen ze hen oorlogsmisdadigers", voegde hij er aan toe. Het zijn juist de Palestijnen die volgens hem scholen als menselijk schild gebruiken. De echte oorlogsmisdadigers zitten in Iran en zijn lid van Chizballah en Chamas, aldus de Israëlische premier.

Premier Netanyahu zou aanvankelijk in november naar Nederland komen, maar het werkbezoek werd vanwege het overlijden van zijn schoonvader uitgesteld. Internationaal is Israël onder Netanyahu steeds meer in een isolement gekomen, maar de banden met Nederland zijn onveranderd goed gebleven.

Koningin Beatrix
Donderdag gaat de Israëlische premier op paleis Huis ten Bosch op audiëntie bij koningin Beatrix. Ook staat een onderhoud met premier Mark Rutte op het programma, evenals gesprekken met de ministers Uri Rosenthal en Maxime Verhagen.

In de Tweede Kamer brengt Netanyahu een eerbetoon aan oud-verzetsstrijder Johan van Hulst, die in de Tweede Wereldoorlog honderden joodse kinderen het leven redde. Voor zijn verzetsdaad werd Van Hulst in 1972 door de Israëlische organisatie Yad Vashem al onderscheiden met de titel Rechtvaardige onder de Volkeren.

Samenwerking Nederland - Israel
Nederland en Israël zullen een samenwerkingsovereenkomst tekenen. Daarnaast beloven ze elkaar jaarlijks te ontmoeten op regeringsniveau. Nederland toonde zich de afgelopen jaren een 'redelijk' goede bondgenoot van Israël. In september vorig jaar blokkeerde Nederland een gezamenlijk EU-standpunt omdat de tekst te kritisch over Israël zou zijn. Daarna stemde het tegen het Palestijnse verzoek voor lidmaatschap van de VN-onderwijs- en -cultuurorganisatie Unesco. Ook wijst Nederland Palestijns lidmaatschap van de Verenigde Naties af.

Nederlandse regering is niet representatief voor de Nederlanders en de media
Al surfend over het INet opzoek naar meer nieuws over het bezoek van premier Netanyahu, proef je duidelijk de cynisme en ondertoon van antipathie.
Nu maar hopen dat de vriendschap tussen Nederland en Israel nog beter wordt. Dit is sterk verbeterd is sinds de steun die de regering-Rutte aan de regering-Netanyahu geeft.

Interview bij Nieuwsuur:

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.