18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Beit Shemesh extremist geeft interview
Publicatiedatum: donderdag 02 februari 2012 Auteur: Redactie | 965 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Charediem, Media_samenleving, Beit Shemesh »
Gisteravond gaf Moshe Friedman - een van de extremisten van Beit Shemesh - een interview aan de Israëlische televisieprogramma "Hamakor". Dit naar aanleiding van de recente controverse in Beit Shemesh die de krantenkoppen wereldwijd bereikt heeft. Wat heeft Friendman en andere extremisten bezield?

"Niemand bespuwde de meisjes," zei Friendman in het interview. "Dit is niet gebeurd. Het is een regelrechte leugen." Op de vraag of er op vrouwen gespuugd zou zijn, gaf hij als antwoord dat hij dit niet wist. "Vanaf een jaar of drie zijn meisjes en vrouwen verplicht zich bescheiden te kleden," legde de zevenentwintig jaar oude vader van twee kinderen uit.

Terwijl hij toegeeft dat hij nooit zou willen dat iemand tegen zijn dochter schreeuwt, verwijt hij de seculieren op Orot Banot voor de controverse en zegt dat het duidelijk de enige reden is waarom zij midden in een Charedi omgeving bevinden om de buurt te verstoren en conflicten te veroorzaken.

Friedman, die toentertijd in de gevangenis zat, verdedigt de beruchte demonstraties van merendeels Nuteira Karta die met Holocaustsymbolen 31 december demonstreerden. Hij verdedigde hun acties en vergeleek de Israëlische regering wel met de nazi's, dit in tegenspraak van de berichten waarin vermeld wordt dat deze demonstranten beweerden dat zij niet de regering maar de media met de nazi's vergelijken.

"Tijdens de oorlog werden mensen met baarden net als vandaag de dag ook uitgepikt en op een verachtelijke manier behandeld. Autoriteiten gaan duidelijk opzoek naar mensen die volgens de Tora leven om hen te kwellen," gaat Friendman door.

Friedman wilt met de andere extremisten gewoon rustig leven in hun eigen buurt met hun eigen normen en waarden. "In onze gemeenschap krijgen wij van de overheid geen toelagen, want zodra je geld aanneemt, hebben zij het recht jou te vertellen wat je doen en laten is," meent Friedman, "Wij zullen onophoudelijk voor de dag bidden waarop deze kwaadaardig regering eindelijk uit ons land wordt verwijderd."

Friendman, die onlangs uit de gevangenis is vrijgelaten voor maatschappelijk geweld, mishandeling van een ambtenaar, beledigen van een ambtenaar, belemmeren van rechtsgang en het bespuwen van een verslaggever, staat bekent als een van de mannen die buiten de Orot Banot school dagelijkse "Gevald" schreeuwt wanneer moeders hun dochters naar school brengen. Dit is inmiddels een symbool is geworden van het religieuze conflict in Beit Shemesh.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.