10 Chesjwan 5782 | 16 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Enorme rellen op de Tempelberg
Publicatiedatum: zondag 26 februari 2012 Auteur: Redactie | 1.099 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Geschiedenis/Gebeurtenissen, Redactie, Tempelberg [Berg Moriah], Archeologie, rellen, ontheiliging van Joodse heilige plaatsen, De Waqf, Media_antisemitisme, Media_Politiek, Media_samenleving »
Nog geen week geleden meldde Israel Today dat een groep van ongeveer 50 Palestijnen christelijke toeristen hebben aangevallen. Dit naar aanleiding van de retoriek van de voormalige moefti Ekrama Sabri, die beweerde dat Joden erio uit zijn de moskee op de Tempelberg te willen vernielen.

Vermeende plannen van Israël
Een groot deel van de spanning die deze week en Sjabbat na de retoriek van de voormalige moefti was volgens het Al Aqsa Centrum naar aanleiding van de vermeende plannen die Israël zou beramen om de Tempelberg op te splitsen in aparte Joodse en Islamitische gedeelten zoals de Maarat Hamachpela in Chevron.

De toeristen met een christelijk achtergrond werden vanaf de Tempelberg met stenen bekogeld. Hierdoor werden drie agenten gewond, omdat zij de groep in veiligheid wilden brengen.
Elf Palestijnen werden gearresteerd. Twee dagen later werd een groepje Joden door de politie gearresteerd omdat zij verdacht werden te dawnen [bidden] op de heiligste plaats van de wereld.
Een dag later werden weer toeristen met een christelijk achtergrond door Palestijnen belaagd. De agent die hen begeleidde, raakte eveneens gewond.

Rellen houden aan
Donderdag werd vervolgens zeven Palestijnen gearresteerd die confrontaties zochten met Joodse bezoekers op de Tempelberg.

Ook vrijdag werden tientallen oproerpolitie ingezet om de rellen die – inmiddels honderden - moslims op de Tempelberg veroorzaakten de kop in te drukken. De Israëlische politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld zei dat meer dan 100 relschoppers met stenen naar politie begonnen te gooien nadat het vrijdaggebed had plaats gevonden. Molotovcocktails en brandende banden werden door de relschoppers niet vermijd deze te gebruiken.

Een dode
Tijdens deze clash tussen de terroristische oproerkraaiers en het IDF - die ook werd ingezet - is de Arabische Talar Ramia werd door een explosieve gedood. De politie heeft naar verluidt traangas en rubberen kogels gebruikt om de relschoppers uiteen te drijven.

Ondertussen hadden tientallen mensen zich gebarricardeerd en ophielden zich in de Al Aqsa Moskee op. Hoofd van de islamitische Waqf - de religieuze islamitische autoriteit - vertelde dat zij met de Israëlische politie in overleg waren zodat de Israëli's de plaats niet zouden bestormen om de mensen op te pakken. Aldus Sheikh Azzam al-Khatib, het hoofd van de Waqf. Ondertussen stelde hij de Israëlische regering verantwoordelijk voor de rellen en dreigde dat Israel voor de gevolgen zullen opdraaien. "Wij eisen dat er geen kolonisten, radicalen of militairen de moskee binnendringen om wrijving te veroorzaken."

Op Sjabbat vond de begrafenis van Talar Ramia plaats en ook toen konden honderden Arabieren nabij de Kalandia Conrtolepost niet laten te rellen door stenen naar het IDF te gooien. De Premier van de Palestijnse Autoriteit Salam Fayyad heeft de dood van Ramia sterk veroordeeld en schuift de schuld in de Israëlische schoenen. Hij verweet tevens de internationale gemeenschap dat zij "Israëlische politiek tegen de Palestijnen", die het leven van Palestijnen zouden beknotten "tolereren". 

Conflicten rond de Tempelberg
Op de Tempelberg staat de Al-Aqsa Moskee die in 705 ndgj werd gebouwd. Dit is ver na de bouw van de Eerste Bejt Hamiqdasj [Heilige Tempel], die 950 vdgj [tot 587 vdgj] door Sjlomo Hamelech werd gebouwd. De Tweede Bejt Hamiqdasj is eveneens veel eerder gebouwd dan de Al-Aqsa Moskee [517 vdgj en heeft tot 70 ndgj gestaan]. De Tempelberg is de meest heilige plek op aarde.

De Westelijke Muur, ook wel bekent als de Kotel [Hakotel Hama'aravi] of 'Klaag'muur, mogen de Joden dawenen [bidden]. Het is het laatste overblijfsel van onze Bejt Hamiqdasj. Het is een overblijfsel van de oude muur die de Bejt Hamiqdasj binnenplaats omringde.

Ondertussen worden niet-moslims door Waqf op alle manieren beperkt de Tempelberg te bezoeken. Tevens tracht de Waqf al jaren systematisch alle archeologische bewijs van de vroegere Joodse aanwezigheid te vernietigen, illegaal opgravingen en het vernietigen van onschatbare en onvervangbare Joodse relikwieën. Israëlische archeologen en vrijwilligers ziften zorgvuldig door het puin van de opgravingen, met de hoop artefacten te vinden om die vervolgens veilig te stellen en over te brengen naar Israëlische musea.

Afgelopen donderdag heeft archeoloog dr. Eilat Mazar het grond van de afgelopen rellen omgedraaid en gewaarschuwd dat het de Waqf zelf is die grote plannen voor de Tempelberg in petto heeft en dat is de bouw van een enorme moskee. Ze waarschuwde tevens dat wanneer de Waqf oudheden op de Tempelberg zelf gaat opgraven, dit gaat leiden tot een ramp.

Als de Tempelberg werkelijk zo heilig voor hen is, waarom mogen moslimkinderen op de heiligste plek ter wereld voetballen? Klik op de afbeelding voor de beelden.

"Het is al 12 jaar aan de gang. Ze zijn er graven alsof het een bouwplaats is. Het gevaar bestaat dat de grond onder duizenden moslims zal bezwijken. Dit is een groot gevaar voor de veiligheid van de mensen. Er moet technische controlemaatregelen over dit enorme monument komen. Elke steen op de Tempelberg kan ook nog eens een van de meest belangrijke antiquiteit in de wereld zijn."

"Ik vind het argument dat dit tot een wereldoorlog kan leiden onacceptabel. De Tempelberg is het centrum van Jeruzalem. Wij schaden geen islamitische riten. Wij willen alleen de wet handhaven zodat een ramp voorkomen kan worden. De Waqf is niet te vertrouwen. Als er iets instort, kan ook de Kotel worden beschadigd, omdat de Tempelberg op een ronde heuvel staat en de randen kunnen erg gevaarlijk zijn."

Mazar zei dus duidelijk dat het uiteindelijke plan van de Waqf is om alle moskeeën op de Tempelberg te verenigen en daarop een grote moskee te bouwen. Ze voegde eraan toe dat men al jaren aan dit plan werkt en mocht dit tot praktijk komen, dan zullen de Joden niet meer in staat zijn de Tempelberg te bezoeken. "We weten dat de Waqf als doel heeft alle moskeeën te verenigen en helaas het vandaag de dag verre van een enkele een illusie," zei ze. "We zullen in de toekomst zeker over dit plan wenen."

De Waqf kreeg, nadat Israël er in slaagde de Tempelberg in 1967 te bevrijden, het gebied te beheren; dit om de moslims te gemoed te komen. Dit gebeurde op voorstel van de toenmalige minister van Defensie Moshe Dayan. De Israëlische politie loopt sindsdien op eieren, omdat zij bang zijn voor rellen, waardoor Joden niet alleen niet mogen dawnen, zelfs op het fluisteren broches zit een streng verbod. Bij de ingang hangt een bord van de Waqf en deze waarschuwt: "De Al-Aqsa moskee binnenplaats en alles wat erin staat is islamitische eigendom".

Israëlische functionarissen hebben benadrukt dat er geen dergelijke plannen die het Al Aqsa Centrum en de voormalige moefti Ekrama Sabri beweerden bestaan...

Bijbehorende video's

Begrafenis van de relschopper afgelopen Sjabbat lokte verdere rellen uit:

 

Waarom de Palestijnen willen dat deze volgende video's niet wordt getoond [achtergrondmuziekje in dit filmpje komt pas na 1:20]:

 

 

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.