12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Zeldzame beelden van het graf [qever] van Esther en Mordechai
Publicatiedatum: woensdag 07 maart 2012 Auteur: Redactie | 1.262 keer gelezen
Iran, Heilige Plaatsen, Redactie, Poeriem, Media_Geschiedenis, Media_feest en gedenkdagen, Qever Esther »

Het is een zelfbenoemde missie, maar Rabbi Yisroel Gabbai is vastbesloten Joodse graven over de hele wereld te redden. In een zeldzame video laat hij zijn bezoek aan Qever Esther en Mordechai - de centrale personen in het Poeriemverhaal - in Iran zien.

Rabbi Gabbai, die van oorsprong Frans is en in Israel woont, reist met een Frans paspoort. De Breslov Chassied bezocht Gaza, Libanon en Damascus. Ongeacht of er oorlog is of niet. De dappere Rabbi verbergt zijn Joodse identiteit in deze Arabische landen niet. Zijn religieuze kleding heeft hij en public aan.

De autoriteiten in Teheran vroegen hem vorig jaar wat hij in Iran kwam doen. "Ik ben gekomen om te dawnen [bidden]," zei hij. De autoriteiten vroegen hem: "Bid voor ons," en om hun woord bij daad te zetten, hoefde de Rabbi voor zijn visum niet te betalen.

Rabbi Gabbai bezocht het graf van koningin Esther en Mordechai, die de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad nog heeft gedreigd te vernietigen. Qever Esther en Mordechai staat in Hamdan, wat naar verluidt de oudste staande gebouw in Iran is. De video laat verder Joden en moslims zien die samen bidden in hun gezamenlijke geloof in de profeet Daniël, maar het biedt ook een zeldzaam uitzicht van de Joden die in een Iraanse synagoge dawnen.

De Iraanse Joden vertelden Rabbi Gabbai dat zij met de Iraanse autoriteiten hebben gesproken en zeiden dat zij verzocht werden aan Hasjem broches [zegeningen] te geven aan de leiders van het land. "Wij leven met de bescherming van de moslims onder de Islamitische vlag. Al 3000 jaar leven wij in vrede en veiligheid," zei iemand in de video van Rabbi Gabbai.

De rabbijnen geven aan dat de reizen van Rabbi Gabbai levensgevaarlijk zijn. Hij wordt vaak door het IDF geëscorteerd op geheime reizen naar de begraafplaats van een Tora-geleerde in Gaza. Naast het feit dat hij ook in oorlogsperioden ook Libanon en Damascus [Syrie] bezoekt, is hij ook in Jemen geweest. Op al die plaatsen zijn tientallen graven van Joden en Torageleerden te vinden.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.