2 Tewet 5782 | 06 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Commandant VN-troepen: Hezbollah niet ontwapenen
Publicatiedatum: woensdag 20 september 2006 Auteur: ilonia | 1.443 keer gelezen
Libanon en Chizballah, De Libanonoorlogen, Europese Unie, Verenigde Naties, Ilonia, China »
Novum/AP) - De Franse president Jacques Chirac vindt dat de Hezbollah geen militaire tak zou moeten hebben, maar de Franse generaal die de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon aanvoert is niet van plan Hezbollah-strijders te ontwapenen. "Het is heel normaal dat er een politieke vleugel is die de visie van de Hezbollah uitdraagt", zei Chirac maandag.

"Wat verdacht is, is dat die visie met geweld wordt uitgedragen, door gewapende milities." Generaal-majoor Alain Pelligrini zei dat het de taak van Unifil is om te voorkomen dat vanuit Zuid-Libanon aanvallen worden uitgevoerd op Israël. "Het ontwapenen van de Hezbollah behoort niet tot het takenpakket van Unifil. Dat is een strikt Libanese aangelegenheid, die op nationaal niveau moet worden afgehandeld." De VN-resolutie waarmee op 14 augustus een einde kwam aan de 34 dagen durende strijd tussen Israël en de Hezbollah bevat een clausule over de uiteindelijke ontwapening van de Libanese beweging. Chirac heeft gezegd de resolutie volledig te willen implementeren. De praktijk is echter dat niemand zijn vingers aan de Hezbollah wil branden. Noch de VN-troepen, noch het Libanese leger wil de confrontatie aangaan met de goed getrainde guerrillastrijders die zich ondanks een Israëlisch grondoffensief en zware bombardementen nog altijd in Zuid-Libanon bevinden.

De Chinese premier Wen Jiabao maakte maandag bekend dat China zijn bijdrage aan de VN-vredesmacht gaat uitbreiden van 182 tot duizend man en bovendien de beloofde humanitaire hulp verdubbelt tot veertig miljoen yuan (vier miljoen euro). Wen zei dat China zich grote zorgen maakt over de situatie in Libanon.
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.