18 Tisjri 5782 | 23 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jood-vrije Europa
Publicatiedatum: zaterdag 24 maart 2012 Auteur: Giulio Meotti | Vertaald door Brabosh | 933 keer gelezen
Antisemitisme buitenland, Frankrijk, Peilingen en Statistieken, Sjoa (Holocaust), Assimilatie »

Het voortgaande proces van Joden die het Europese continent verlaten is tragisch maar onvermijdelijk

De Joden van Europa verkeren andermaal in ernstig gevaar, sinds het antisemitisme de gemeenschappelijke munt van het beleid in de Europese landen is geworden. Zeventig jaar na de Holocaust, vond een pogrom plaats in Toulouse, één van de meest aangename plaatsen van de Franse steden om te wonen. Een Israëlische rabijn en drie Joodse kinderen werden geëxecuteerd tijdens een dodelijke kogelregen. Vier Joden “keerden tereug” naar Israël in doodskisten. De vraag die wij ons op dit ogenblik stellen is de volgende: zullen de Joden nog een plaats hebben in het Nieuwe Europa? Of zal de rest van het Europese Jodendom nogmaals op de vlucht gaan?

Bijna 80% van de Europese Joden leven vandaag in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk. In beide landen daalt het aantal Joden dramatisch. Toen Israëlisch premier Ariel Sharon, in reactie op antisemitische aanslagen in Frankrijk, in 2004 zei dat een Franse aliyah “een noodzaak is en zij onmiddellijk moeten opstaan en vertrekken,” werden de mensen hierdoor verrast. Maar deze gevoelens zijn thans veranderd.

Een nieuwe uittocht van de Diaspora Joden zou nu kunnen plaatsvinden. Op enkele jaren tijd is het aantal Joden dat naar Israël immigreerde verdubbeld. Honderden Franse Joden hebben flats in Israël aangekocht. Het is hun “pied-a-terre” (voet-aan-land) voor het geval dat de situatie voor de Joden in Europa dramatisch zou verslechteren.

Volgens de beschikbare statistieken geprojecteerd in de toekomst, zal het Franse Jodendom ten gevolge van aliyah en assimilatie, te maken krijgen met een dramatische daling van 520.000 in 2000 naar 480.000 in 2020, naar 380.000 in 2050 en tegen 2080 verder dalen tot 300.000. De Joodse bevolking in het Verenigd Koninkrijk zal ook verder afnemen van 240.000 in 2020, 180.000 in 2050 en 140.000 in 2080.

Rabbijn Adin Steinsaltz, de belangrijkste Talmoedische geleerde van de wereld, leverde onlangs een apocalyptische visie: “De Joodse gemeenschap in Europa sterft uit.” De enclaves van Ultra-Orthodox Joden zullen zich waarschijnlijk blijven handhaven in de belangrijkste Europese steden maar het Judaïsme zal amper als zuivere folklore overleven.

De last van Auschwitz
De vooraanstaande Nederlandse politicus Frits Bolkestein zorgde onlangs voor opschudding in Nederland door te zeggen dat de Joden “naar de Verenigde Staten of naar Israël zouden moeten emigreren.” De opmerkingen van Bolkestein weergalmden die van Benjamin Jacobs, de opperrabbijn voor Nederland, die in 2010 zei dat de “De toekomst voor de Nederlandse Joden zich verplaatst naar Israël”.

De internationaal bekende Nederlandse schrijver Leon de Winter merkte naar aanleiding van een bezoek aan het voormalige doorgangskamp Westerbork op dat

“degenen die vandaag over de Nederlandse Joden spreken een gevoel voor ironie moeten hebben. Hoeveel Joden in Amsterdam worden er nog steeds als Joden ‘herkend’? Een paar honderd? De Joden die ik ken zijn niet opzichtig, maar gedisciplineerd. De meeste Joden hebben al jaren een geheime ingepakte koffer klaarstaan.”

Ook Benzion Evers, de zoon van de hoofdrabbijn van Amsterdam, verklaarde tegenover Het Parool dat hij en zijn zwangere vrouw Nederland vanwege de toegenomen onveiligheid willen verlaten. “Emigratie is voor ons een oplossing. 60% van onze gemeenschap zal daar voor kiezen. Mijn vader zal mij volgen.” Evers kan in bepaalde wijken, zoals Zuidoost, niet zonder basebalcap over zijn keppel over straat. “Het is niet dat je de deur niet uit kan, maar je moet je stelselmatig verbergen. Altijd op mijn hoede. Zo ben ik opgegroeid.” Evers komt twee soorten antisemitisme tegen in de hoofdstad. De ‘domme’ en de ‘slimme’ variant. “Die eerste soort komt vaak van Marokkaanse jongeren. Ze schelden je uit of bedreigen je.” De ‘slimme’ soort, het antizionisme, roept meer agressie op. “Als ze me aanvallen op het handelen van Israël, is het moeilijk daar niet op in te gaan.”

Vorige herfst werd de oude synagoge van Weesp de eerste synagoge in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog die de religieuze diensten op Sabbat schrapte onder druk van bedreigingen van de veiligheid voor zijn gelovigen.

Het Global Attitudes Project 2008 van het Pew Research Center, toonde aan dat 46 procent van de Spaanse burgers de Joden ongunstig gezind is. Intussen zijn 47% van de Duitsers van mening “dat Israël de Palestijnen uitroeit,” volgens een opiniepeiling die door de Friedrich Ebert Stiftung werd ondernomen, die banden heeft met de Duitse Sociaal Democratische Partij.

Er zijn meer dan 1.000 Joden in Oslo, maar u ziet hen nooit. Niet één. De Joden in Noorwegen maken amper 0.003% uit van de totale bevolking, maar het land is een bolwerk van globaal antisemitisme. Elders, uit veiligheidsoverwegingen, ontvluchten Joden de Zweedse stad Malmö en dat overkomt eveneens Antwerpen in België, een stad die eens trots het “Jeruzalem van het Noorden” werd genoemd.

Om psychiater Zvi Rex te citeren: “Europa zal nooit de Joden Auschwitz vergeven.” Europa wil niet eeuwig onder de psychologische last van Auschwitz blijven leven. De Joden zijn de levende getuigen van de morele mislukking van Europa. Dit leidt tot de projectie van schuld jegens Israël en de resterende Europese Joden.

Inderdaad is het een tragisch maar onvermijdelijk proces, echter: Het nieuwe Europa zal een Jodenvrij continent worden.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.