12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De oplossing van de Israelische Luchtmacht: de bordercollie Strike
Publicatiedatum: zondag 25 maart 2012 Auteur: Redactie | 856 keer gelezen
IDF, Defensie en Veiligheid, Redactie, Dieren en natuur »

Niet alleen in Nederland lijkt de lente te zijn begonnen, ook in Israël is de lente in aantocht. Dit betekent dat het vogeltrekseisoen binnenkort zal aanvangen. Leuk voor de vogelliefhebbers, levensgevaarlijk voor het IAF, de Israëlische Luchtmacht. Met name bij de basis van Ramat David.

In tegenstelling tot de Nederlandse regering en Schiphol die overlast van ganzen middels de jacht of vergassing oplossen, gaan de Israëliërs heel anders om met dit probleem. Maak daarom kennis met Strike. Strike is de Bordercollier die voor het IAF werkt. Zijn taken? Vogels wegjagen.

Strike wordt door het IAF beschreven als een "buitengewone professionele en serieuze hond wiens taak is de vogels het stuipen op het lijf te jagen door hen te verjagen." Zijn eigenaar is de bioloog Haggai Kupstein en die vertelt dat je vogels met name weg kan houden, zodra de vogels ervan overtuigd zijn dat hun beoogde plek eigenlijk niet zo aantrekkelijk is dan de vogels aanvankelijk dachten. Dit vereist om om te gaan met het algehele ecosysteem in plaats van de oplossing te zoeken in het uitroeien van vogels, waarvan een jaar later weer door andere groepen vervangen worden. "Als er geen onkruid is, dan zijn er geen insecten, hagedissen en knaagdieren. Dat betekent dat er dan geen vogels zijn: ad ergo: ze hebben dan geen reden om te bestaan," zegt Kupstein.

Israël is vaker uniek in dierenwelzijn. Zo bestrijd het IDF [Israëlische Defensie] de illegale jacht en is Israël wereldwijd de eerste land dat het vervaardigen en dragen van bont verbiedt, met uitzondering voor de Chassidiem die sjtreimels dragen.

Ook is Israël uniek toen vorige week de wet is geaccepteerd waarin geëist wordt dat modellen minstens een Body Mass Index (BMI) van 18,5 moeten hebben. Deze index vergelijkt het gewicht met de lengte. Vel over been vanuit het modellenwerk behoort in Israël tot het verleden.

Copyright © 2012 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.